Спеціальні потреби

Керрі закликав владу в Україні прислухатися до голосу свого народу


Джон Керрі у Брюсселі
Джон Керрі у Брюсселі
Державний секретар США Джон Керрі закликав український уряд «прислухатися до голосу свого народу», кажучи, що «переважна більшість» населення підтримує курс на зближення із Західною Європою, а не з Росією.

Керрі підкреслив, що демонстрації на підтримку євроінтеграції, від якої Янукович відмовився, зібрали «неймовірну кількість» учасників.

«Янукович, очевидно, виніс особисте рішення, з яким населення не погоджується», - заявив Керрі на прес-конференції у Брюсселі, де проходить зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО.

«Ми бачимо яскраві свідчення того, що є люди, які виступають за зближення з Європою. І ми підтримуємо переважну більшість українців, які хочуть такого майбутнього для своєї країни», - заявив Керрі.

«Ми закликаємо український уряд прислухатися до голосу свого народу, який хоче жити в умовах свободи, процвітання і великих можливостей. Ми закликаємо всі сторони вести себе мирно. Насильству немає місця в сучасній європейській державі», - додав він.

Раніше міністри закордонних справ НАТО засудили застосування «надмірної сили» проти демонстрантів в Україні, закликавши всі сторони утриматися від провокацій.

Керрі, незважаючи на заяву міністрів, зазначив, що не бачить, яким чином Альянс міг би допомогти в розв'язанні кризи.

«Цю проблему український народ повинен вирішити зі своїми лідерами, а лідери повинні прислухатися до народу», - заявив він.

Що стосується спроб Росії переманити Україну на свій бік, Керрі заявив, що українці повинні мати можливість зробити власний вибір, без подібних «торгів».

Держсекретар вирішив не поїхати в Україну на нараду міністрів країн ОБСЄ, і замість цього полетить у середу до сусідньої Молдови, яка, як і Грузія, минулого тижня підписала угоду про зближення з ЄС.

До Києва замість Керрі поїде помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG