Спеціальні потреби

Учасники протестів продовжують блокування урядових будинків


Парламентська опозиція не змогла сьогодні (у вівторок) відправити у відставку уряд Миколи Азарова. Домагатися зміщення з посад членів Кабміну вирішили у президента. Учасники протестів продовжують блокування урядових установ і наполягають на дострокових виборах президента і Верховної ради.

Урядові установи країни – паралізовано, опоненти влади продовжують блокувати адміністрацію президента, Кабмін та інші органи управління. Під Верховною радою десятки тисяч людей. У порядку денному парламенту відставка уряду Миколи Азарова.

«Відставку!!!»

Кількість правоохоронців – небачена.

«Не бийте нас палками, ми тут за своїх дітей стоїмо, і за ваших.

Своїх прихильників до парламенту закликала і влада.

Олег Калашніков з Партії регіонів говорить:

«Ми захистимо обраного нами президента, ми захистимо наш уряд».

Втім, захист прем’єру сьогодні (у вівторок) не знадобився – голосів для відставки Миколи Азарова не вистачило. Опозиція зрозуміла – президент не хоче йти на компроміси і готується до затяжної боротьби.

Говорить Арсеній Яценюк, з ВО «Батьківщина»:

«Азаров сам не захотів йти у відставку. Партія регіонів не захотіла також відправляти уряд у відставку. Це означає, що ми йдемо до адміністрації президента Януковича вимагати, щоб він підписав указ про відставку уряду і оголошував дострокові президентські і парламентські вибори».

Однак добитися поступок від влади опозиції буде складно, кажуть політологи.

Олексій Гарань каже:

«Для того, щоб випустити пару, треба бодай відправити у відставку міністра внутрішніх справ і уряд. Як бачимо, цього не робиться, тобто президент не хоче йти на жодні поступки. Мені здається, тим самим ситуація радикалізується. Те, що президент не йде на поступки – це реалізація кремлівського сценарію. Він втрачає підтримку українців, він ізолює себе від Європи і послаблює свої позиції на переговорах із Путіним. Путіну лишається пообіцяти Януковичу підтримку і проковтнути Януковича, його капітали і заодно Україну».

Втім оглядачі не виключають, що план влади – виграти час. Мовляв, люди втомляться мітингувати й розійдуться по домівках. Адже незабаром новорічні і різдвяні свята. Тим часом сам президент полетів до Китаю.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG