Спеціальні потреби

Діалог це єдиний шлях виходу з політичної кризи - Пайфер


Західні експерти, які уважно стежать за розвитком подій в Україні, наголошують, що силовий розвиток подій сьогодні негативно відіб’ється на всіх сторонах конфлікту.

Стівен Пайфер, колишній посол США в Україні, а нині - старший науковий співробітник Інституту Брукінґса каже, що єдиний шлях виходу з політичної кризи - сісти за стіл переговорів:

«Виглядає, що Януковичу варто починати діалог з опозицією і спробувати знайти політичні кроки, які б з одного боку припинили демонстрації та були спрямовані на виконання вимог протестуючих. Лунали пропозиції про круглий стіл, мені здається, що Янукович повинен погодитись на таку форму діалогу».

Опозиції ж Стівен Пайфер радить утриматись від використання громадських настроїв у власних політичних цілях:

Стівен Пайфер радить опозиції утриматись від використання громадських настроїв у власних політичних цілях
«Люди виступили за ідею, а не заради політиків. Зрозуміло, що лідери опозиції хочуть скористатись цим моментом, але вони повинні бути трохи обережними, щоб не справити враження політиків, які приєднались до демонстрацій з власних політичних міркувань».

Водночас директор Інституту Кеннана Метью Рожанскі попереджає, що утримання ситуації під контролем - завдання виключно українських політичних лідерів. Міжнародні лідери поки що бачать події в Україні як внутрішньополітичні процеси, тому їх втручання може носити лише обмежений характер. Зараз, наголошує експерт, вже ведеться так звана супутникова дипломатія, чи буде вона виведена на інший рівень, залежить від того, як розвиватиметься ситуація:

Метью Рожанскі попереджає, що утримання ситуації під контролем - завдання виключно українських політичних лідерів
«Насправді все залежить від того, чи продовжуватиметься кровопролиття. Без реальної загрози стабільності, безпеці, життю людей, правам людей, вірогідність того, що, наприклад, американський лідер вдасться до втручання, низька…Що змінить позицію США до цієї ситуації - якщо вибухне серйозне насильство та виникне ризик розповсюдження хаосу у важливій стратегічній частині Європи, про це Сполучені Штати дуже дбають».

Використання сили проти мирних демонстрантів Євромайдану вже засудили ряд світових лідерів, дипломати та очільники міжнародних організацій.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG