Спеціальні потреби

Одну з найкращих у світі систем медичної опіки паралізовано


Ті, хто уцілів після цунамі, що вдарило по Японії на початку місяця, сьогодні страждають від холоду та нестачі продуктів харчування. У прибережному місті Таґаджо, у префектурі Міягі, вже майже два тижні лікарня Сен-ен залишається без електроструму, газу та води. Не вистачає найпростіших ліків. Кілька пацієнтів похилого віку вже померли від низьких температур.

Дев’яносторічна пацієнтка лікарні Сен-ен у місті Таґаджо страждає від холоду. Температура у приміщенні трохи перевищує нульову позначку, іноді вночі вона падає нижче нуля. Після цунамі, хвилі якого прокотилися першим поверхом цього госпіталю, тут немає електропостачання, газу та води. Через холод та нестачу медикаментів, каже лікар Йойчі Нашіґучі, вже померло 12 хворих похилого віку:

«Більшість наших пацієнтів пережили інсульт чи інфекцію головного мозку – так що самостійно рухатись вони не можуть. Найбільше нам потрібна спеціальна молочна суміш, якою ми їх годуємо через трубку. Її у нас не вистачає – тому хворі не отримують достатньо поживних елементів».

Попри важкі умови, медперсонал робить все, щоб допомогти хворим. Деякі медикаменти доводиться витягувати з-під руїн. Медсестри підігрівають пляшки з водою на переносних газових плитках , щоб потім зігріти ними пацієнтів. Розповідає Томомі Ґото, яка працює змінами по 18 годин:

«Тут дуже холодно і я не можу багато чого зробити для хворих. Сьогодні я взагалі відчувала повне безсилля. Я в розпачі. Але якщо я буду виглядати сумною, пацієнти від того тільки більше хвилюватимуться. Так що я завжди намагаюсь посміхатись».

Через нестачу бензину, медперсонал не завжди може дістатися додому, тому багато хто ночує в лікарні, прямо на підлозі біля своїх пацієнтів.

З часом умови праці просто стають нестерпними, каже лікар Сатсукі Ішіґакі, що не може не позначитись на персоналі лікарні:

«Всі лікарі, як і пацієнти, постраждали від цунамі. Багато з них втратили домівки. Так що всі ми у стані стресу, що позначається і на нашому здоров’ї».

Через нестачу в країні пального, до лікарні не доходить найнеобхідніше. Військові встановили в приміщенні генератор, який працює по дві години ввечері - за цей час лікарі мають зробити найбільш важливі процедури чи операції. Потім настає повна темрява. Лікар Нашіґучі для нічних обходів використовує сонячний ліхтарик, призначений для садівничих робіт.

Він каже, що насправді хоче, щоб все повернулось до нормального життя якомога швидше, щоб можна було знову відкрити лікарню і підтримати громаду міста.

Від часу стихії, 200 пацієнтів лікарні було переведено в сусідні шпиталі. 50 залишились через те, що перебувають у занадто важкому для транспортування стані. Загалом же цунамі забрало десятки тисяч людських життів, паралізувавши систему медичної опіки, яка вважалась однією з найкращих у світі.



  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG