Спеціальні потреби

США планують подолати глобальну залежність від ядерної енергетики Росії – слухання у Конгресі


Лист Дж. Роберта Оппенгеймера з попередженням про розповсюдження ядерної зброї, написаний журналу Look, виставлений на аукціоні RR у Бостоні, штат Массачусетс, 8 березня 2024 року. AFP
Лист Дж. Роберта Оппенгеймера з попередженням про розповсюдження ядерної зброї, написаний журналу Look, виставлений на аукціоні RR у Бостоні, штат Массачусетс, 8 березня 2024 року. AFP

Американський конгресмен Томас Кін заявив про підготовку законопроєкту про відмежування США від російської компанії "Росатом" та запровадження альтернативи російському низькозбагаченому урану.

Кожна копійка, яка була зароблена "Росатомом", безпосередньо фінансує путніський геноцид в Україні
Томас Кін

"Кожна копійка, яка була зароблена [від постачання урану], безпосередньо фінансує путінський геноцид в Україні та сприяє зростанню ядерного арсеналу Китаю. Настав час діяти", – сказав Кін під час слухань у Конгресі США, присвячених безпосередньо припиненню глобальної залежності від російської атомної енергетики.

Україна вже звільнила себе від залежності від "Росатома", європейські країни від Швеції до Чехії роблять те саме, додав Томас Кін.

Він також зауважив, що представники "Ростатома" беруть участь у російській окупації ЗАЕС та "допомагають воєнній машині Путіна уникнути західних санкцій", дохід компанії щороку зростає, а крім того вона відіграє ключову роль у допомозі розвитку ядерної програми Ірану.

Наявних санкцій США щодо дочірніх компаній "Росатома" і його керівництва недостатньо, переконаний Кім.

На слуханнях також йшлося про американські внутрішні інвестиції зокрема у розробку низькозбагаченого урану через програму доступності HALEU.

Для задовольнити внутрішнього попиту у ядерному паливі необхідно інвестувати ще понад 3 мільярди доларів США, каже конгресмен Білл Кітінг.

"Якщо Палата представників серйозно налаштована на боротьбу зі зловмисним впливом Росії, то у нас немає альтернативи [виділенню цих коштів]", – сказав Кітінг.

Як повідомляв Голос Америки, у штаті Огайо розпочато перше у своєму роді виробництво високопробного низькозбагаченого уранового палива. Ініціатива вимагатиме значних федеральних інвестицій у поєднанні з приватним капіталом, щоб посилити роль США у ланцюжкові постачання ядерного палива.

У день, коли тривали слухання Конгресу про "Росатом", керівник підприємства Олексій Ліхачов перебував зустрічався міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто у Будапешті. Ліхачов включений до санкційних списків Великої Британії, Канади, Швейцарії, Австралії та Нової Зеландії.

На слуханнях прозвучали пропозиції про заборону імпорту до США російського ядерного палива, щоб уникнути залежності та не фінансувати воєнну машину Росії.

Крім того, варто налагодити роботу з союзниками в атомній промисловості, щоб упродовж найближчих 4 років забезпечити перехід до альтернативних постачальників та переконатися, що Вашингтон "не повернеться до звичних справ із Росією" навіть по завершенні війни в Україні, наголосив Ентоні Руджеро, експерт із санкцій, експортного контролю Фундації захисту демократій.

Тереза Сабоніс-Гельф, професорка Джорджтаунського університету нагадала, що Сполучені Штати купують 20% низькозбагаченого урану у дочірньої компанії "Росатома", не маючи змоги наразі повністю задовольнити власні внутрішні потреби в ядерному паливі. Тоді як "Росатом", наголошує Сабоніс-Гельф, є співучасником російської держави в ядерному піратстві та незаконно керує Запорізькою атомною станцією в Україні.

Як раніше повідомляв Голос Америки, нещодавно до Хмельницької АЕС прибуло свіже ядерне паливо американської компанії Westinghouse, повідомляє "Енергоатом". Як зазначає державна енергетична компанія, "відтепер всі вітчизняні атомні електростанції використовуватимуть американські тепловидільні збірки".

Водночас, хоча США цього року ввели санкції проти дочірніх компаній "Росатому", менеджменту компаній та осіб пов'язаних із "Росатомом", за 2022 рік США купили в російського монополіста ядерне паливо на $1 млрд. 20% урану на АЕС у країни ЄС надходить саме з Росії, і ще 23% – з Казахстану, де головний гравець на ринку атомної енергії – Росатом.

Деякі європейські країни вже почали робити кроки в напрямку подолання залежності від російської атомної галузі. Фінляндія, в якої два із п'яти реакторів покладаються на російське паливо, розірвала угоду з "Росатомом" про будівництво нової електростанції. На початку повномасштабної війни Росії сусідня Швеція повністю відмовилася купувати російське ядерне паливо, а торік Словаччина уклала угоду з Westinghouse про постачання ядерного палива для АЕС, відмовляючись від російського ядерного палива.

При цьому Франція, яка виробляє найбільше у Європі електроенергії на атомних електростанціях, утричі збільшила закупівлю російського збагаченого урану у 2021-2022 роках, а також вивозить в Росію ядерні відходи.

А такі країни як Угорщина, що входить в ЄС і НАТО, а також Туреччина - член НАТО - розвивають ядерну співпрацю з Росією. У серпні 2022 угорський уряд Віктора Орбана підтвердив контракт з "Росатом" про спорудження двох нових реакторів для АЕС Пакс біля Будапешта.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG