Спеціальні потреби

Залежність атомної енергетики Заходу від Росії значна попри ризики


Автоколона представників Міжнародної організації атомної енергетики (МАГАТЕ) в’їздить на окуповану російськими військами Запорізьку атомну електростанцію. 15 червня 2023 р.
Автоколона представників Міжнародної організації атомної енергетики (МАГАТЕ) в’їздить на окуповану російськими військами Запорізьку атомну електростанцію. 15 червня 2023 р.

Дослідження, зокрема нова публікація інформаційної агенції Associated Press (AP), вказують, що Сполучені Штати, а також країни ЄС опинилися серед великих покупців російського ядерного палива та інших речовин і устаткування для атомної енергетики, забезпечуючи Москву прибутками на сотні мільйонів доларів.

У спеціальному дослідженні АР підкреслює, що йдеться про законні контракти, які не підпадають під західні санкції, але зауважує, що з такої торгівлі Росія отримує великі кошти від західних країн в той час, як Москва воює проти України і називає Захід своїм супротивником.

Україна вже понад рік закликає міжнародну спільноту накласти санкції на російську державну компанію Росатом у відповідь на російську війну, щоб позбавити Москву важливого каналу прибутків.

Проблема ймовірно зростатиме, оскільки країни намагаються збільшити виробництво електроенергії, яке не спричиняє викидів в атмосферу, щоб протидіяти кліматичним змінам.
AP

Київ також стверджує, що Росатом допомагає російській збройній промисловості обходити заборони на постачання підсанкційних матеріалів та бере участь у тому, що Україна називає «ядерним шантажем» з огляду на становище з окупованою росіянами українською Запорізькою АЕС.

США, і ЄС, хоч і заявили про ембарго стосовно російської нафти, вугілля й газу, але досі не наважилися на атомні санкції, побоюючись, що обмеження зашкодили б американській та європейській енергетиці.

Зараз нараховують 32 країни у світі, які мають атомні електростанції, і принаймні 15 з них купують російське атомне паливо, і багато співпрацюють з Росією в атомній енергетиці.

Франція, яка виробляє найбільше у Європі електроенергії на атомних електростанціях, збільшила закупівлю російського збагаченого урану з 110 т. 2021 р. до 312 т. 2022 р., а також вивозить в Росію ядерні відходи.

На цьому тлі такі країни як Угорщина, що входить в ЄС і НАТО, а також Туреччина - член НАТО розвивають ядерну співпрацю з Росією.

У серпні 2022 р. угорський уряд Віктора Орбана підтвердив контракт з Росатом про спорудження двох нових реакторів для АЕС Пакс біля Будапешта.

У квітні 2023 р. Владімір Путін з допомогою відеозв’язку брав участь в урочистому відкритті збудованої Росатомом АЕС Аккую на півдні Туреччини.

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган тоді подякував Путіну і заявив: «Ми вдамося до кроків, щоб якнайшвидше спорудити в Туреччині і другу, і третю АЕС».

Проте Фінляндія після російського вторгнення в Україну 2022 скасувала контракт Росатомом про побудову російських атомних реакторів.

Фінляндія, Чехія перейшли, а Болгарія та Словаччина заявили про наміри перейти з російського ядерного палива на паливо американської компанії Westinghouse або французької Framatome.

Зростання залежності

«Залежність від російських ядерних матеріалів, використовуваних переважно для живлення цивільних атомних реакторів, загрожує Сполученим Штатам і союзникам перебоями з енергопостачання, якби президент Владімір Путін припинив ті постачання. Ця проблема ймовірно зростатиме, оскільки країни намагаються збільшити виробництво електроенергії, яке не спричиняє викидів в атмосферу, щоб протидіяти кліматичним змінам», - доходять висновку автори дослідження AP.

Агенція повідомляє атомна енергетика США минулого року отримала 12% свого урану з Росії, а Європа - 7%.

Росатом називає себе провідним збагачувачем урану і третім найбільшим у світі виробником ядерного палива і каже, що зараз будує 33 нових реактори в 10 країнах.

Британський аналітичний центр Королівський інститут об’єднаних служб вважає, що оголошена Росатомом цифра про свій експорт на суму $2,2 млрд, насправді більша, бо відстежувати той експорт важко.

Директор компанії Росатом Алексей Ліхачов сказав російській газеті Известия, що впродовж наступного десятиріччя обсяги зовнішніх операцій компанії мають сягнути $200 млрд.

AP вважає, що однією з причин зростання ваги російської компанії Росатом зокрема у США стали наслідки домовленостей Вашингтона з Москвою ще 1993 року, які дозволили імпорт дешевих матеріалів з Росії.

«2021 року американські АЕС закупили 5% урану від внутрішніх постачальників… Найбільшим джерелом такого постачання був Казахстан - 35%», - пише агенція посилаючись на останні офіційні дані уряду США.

AP зауважує, що адміністрація Байдена намагається відродити видобуток урану і виробництво ядерного палива у США, але ті намагання часом суперечать іншим намірам, наприклад, бажанням розширити зони американських заповідників.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG