Спеціальні потреби

Історія насильства у Капітолії США за останні 220 років - вибухи, вбивства, побиття сенаторів


Фото з ходи прихильників Трампа до Капітолію 6-го січня
Фото з ходи прихильників Трампа до Капітолію 6-го січня

За понад 220 років Капітолій - головний будинок Конгресу США, не переживав такого штурму, який здійснили прихильники президента Трампа 6 січня. Втім випадки насильства на Капітолійському пагорбі - не новина для американської історії. "Голос Америки" зібрав найвідоміші випадки атак на приміщення Конгресу США.

1814

Через 14 років після відкриття Капітолію - у 1814 році - під час "Війни 1812 року" (війна між Великобританією та США через, серед іншого, торговельні суперечки - ред.) британські війська спробували спалити приміщення Конгресу, коли захопили столицю.

Нападники спочатку пограбували будівлю, потім підпалили південне та північне крило, спалили Бібліотеку Конгресу. Втім повному знищенню будинка завадила раптова злива.

З того часу століттями різні події ніби висміювали напис на трибуні зали у Палаті представників: “Об'єднання, справедливість, толерантність, свобода, мир”. Кілька разів у це приміщення закладали бомби, влаштовували стрілянини. Одного разу навіть один законодавець трохи не вбив іншого.

1915

У 1915 році професор німецького походження заклав у приймальній Сенату три шматки динаміту. Вони вибухнули вночі, коли навколо не було людей.

Чоловік, який заклав вибухівку, раніше отруїв свою вагітну дружину, намагався застрелити фінансиста Дж.П.Моргана молодшого і закласти вибухівку у пароплав, завантажений боєприпасами, що прямував до Британії. Він вчинив самогубство після того, як його затримали.

1954

У 1954 році чотири націоналісти з Пуерто Рико розгорнули прапор свого острова і вигукуючи “Свободу для Пуерто-Рико” зробили близько 30 пострілів з напівавтоматичних пістолетів. Вони стріляли з балкона для відвідувачів у Палаті представників США у законодавців, які в цей час обговорювали іміграційний законопроект. Тоді було поранено п'ятеро конгресменів, один з них - важко.

“Я не прийшла когось вбити, я прийшла померти за Пуерто Рико”, - вигукувала лідерка нападників Лоліта Леброн, коли її та інших заарештували.

Усім нападникам суд присудив довготривалі терміни ув'язнення, практично, пожиттєво. Втім пізніше, через понад два десятиліття після інциденту, президент Картер пом'якшив їхнє покарання, всі четверо повернулись у Пуерто Рико.

1971

Ліворадикальна бойова організація “Синоптики” (Weather Underground), яку ЦРУ визнало терористичною, заклала вибухівку у Сенаті в 1971 році на знак протесту проти бомбування американськими силами Лаосу.

А у 1983-му році “Комуністична коаліція 19 травня” підірвала приміщення Сенату у відповідь на вторгнення США у Гренаду.

Жоден із цих вибухів не призвів до жертв чи поранень, втім кожен коштував американському бюджету сотні тисяч доларів збитків і призвів до посилення заходів безпеки.

1998

Найбільш смертоносна атака на Капітолій трапилась у 1998 році, коли психічно хворий чоловік обстріляв пункт пропуску і вбив двох офіцерів поліції Конгресу.

Один із поліцейських поранив нападника. Його заарештували, звинуватили у вбивстві, через діагноз "параноїдальна шизофренія" помістили у будинок для психічнохворих, де він досі перебуває.

На пам'ятнику віце-президента Джона Келхуна досі можна побачити сліди від пострілу кулі під час цього інциденту.

2013

У 2013 році жінка з Коннектикуту разом із 18-місячною донькою в автомобілі заїхали на територію Білого дому. Охорона намагалась їх зупинити, втім автомобіль продовжував рухатися. Офіцери Секретної служби США та Поліції Капітолію переслідували їх до будинку Конгресу США, під час погоні жінку застрелили.

Цей інцидент викликав протести громадськості через надмірне використання сили правоохоронцями. Втім результати розслідування справи виправдали поведінку охорони та поліції.

Невідомо, чи наїзд на територію Білого дому був навмисним, чи випадковим.

1835

Серед інших атак, які вважаються легендарними, напад на президента Ендрю Джексона.

У січні 1835 року психічно неврівноважений чоловік, за професією маляр, двічі намагався вистрілити з пістолетів у президента Ендрю Джексона поблизу будівлі Капітолію. Втім його зброя не спрацювала (як вважають дослідники, через вологу погоду - ред.).

Президент помітив спроби нападника і побив маляра своєю палицею. Пізніше присутні на місці події законодавці передали нападника правоохоронним органам. Його визнали психічнохворим і решту життя нападник провів у психіатричній лікарні.

1856

Одна з найвідоміших історій Капітолію трапилась у 1856 році.

Конгресмен Престон Брукс напав зі своєю палицею на сенатора-аболіціоніста Чарльза Самнера (який виступав за скасування рабства). Це трапилось у залі голосування Сенату після того, як Самнер у своїй промові розкритикував рабство.

Сенатора побили настільки сильно, що минуло три роки, поки він вилікувався і повернувся на роботу у Конгрес.

Палата представників не змогла усунути Брукса з посади. Він сам подав у відставку, втім пізніше його знову переобрали.

Дивіться також: Що відбувалося на Капітолійському пагорбі після штурму

Що відбувалося на Капітолійському пагорбі після штурму. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG