Спеціальні потреби

Україна втрачає ті ознаки демократії, що мала


Україна серед тих країн, де за п’ять років відбувся найбільший регрес демократії, ідеться у щорічному звіті «Дому Свободи» (Freedom House).

Україна випередила Руанду та Гондурас за темпами зниження демократичних показників. За станом демократії до України найближчі Ємен та Бахрейн, згідно зі звітом Freedom House.

Автори пояснюють, що у порівнянні з попередніми роками рейтинг політичних прав в Україні упав ще більше. Дослідники називають і причини цього – низька якість проведення парламентських виборів, тиск представників владної більшості на опозицію та медіа. Ще далі від демократичних принципів Україну відсунув закон про вибори до парламенту, який, на думку авторів звіту, не сприяв чесній боротьбі, натомість грав на руку провладній партії. Іноземні експерти також згадали «мовний закон», який, на думку представників організації, захищає права російськомовної частини населення та ігнорує мовні права інших національних меншин.

Київ зараз активно веде переговори про Угоду про асоціацію з ЄС, намагається позичити гроші в МВФ та активно запрошує американських інвесторів вкладати свої гроші в країну. За таких обставин урядовцям, звичайно, хотілося б мати позитивні оцінки від відомих міжнародних організацій. Проте, за словами директора Міжнародного інституту демократій Сергія Тарана, ЄС на це зараз готова закрити очі.

«Таке розуміння зі сторони ЄС викликане двома чинниками. З одного боку країни Західної Європи самі раніше проходили ті проблеми, які Україна має сьогодні. З другого боку – країна близько знаходиться до кордонів ЄС, тому їм важливо мати Україну демократичним, прозорим партнером», - сказав Голосу Америки Таран.

Експерт вважає, що Європі вигідно зараз ігнорувати деякі оцінки демократії в Україні та все ж підписати Угоду про асоціацію, не в останню чергу задля безпеки в Європі загалом. Адже ще більше віддалення від принципів демократії в Україні для ЄС може означати посилення міграції та нестабільності на кордонах.

Проте, Сполучені Штати таки продовжують наполягати, що двостороння політика змінюватися не буде - пріоритет демократичних принципів залишається. Директор з питань політичного планування в Держдепартаменті США Джек Салліван, сказав на он-лайн конференції, що під час другого терміну президентства Барака Обами політика щодо України залишиться без змін.

«Ми дали чітко зрозуміти що ми готові підтримати рух України в демократичному напрямку, і ми будемо продовжувати виражати свою незгоду з тим, що суперечить демократизації. Наша позиція з цього питання дуже прозора та незмінна», - сказав Салліван.
«Ми дали чітко зрозуміти що ми готові підтримати рух України в демократичному напрямку, і ми будемо продовжувати виражати свою незгоду з тим, що суперечить демократизації. Наша позиція з цього питання дуже прозора та незмінна».
Джек Салліван, Держдепартамент США

Особливість української демократії, яку відмічають експерти - у тому, що жителі різних регіонів країни її сприймають по-різному. За словами Тарана, тенденція така, що на заході та центрі країни демократію ототожнюють з європейським вибором, свободою слова. На сході – це в першу чергу соціальне забезпечення, а вплив громадян на прийняття рішень в країні не має великого значення. Але об’єднує громадян всієї країни те, що виступати за свої демократичні права основна маса не готова, переконаний соціальний психолог Вадим Васютинський.

«На рівні оцінок важливості демократії – вони досить високі, на рівні реальної поведінки, чи готові люди чимось жертвувати заради цього, дуже мало хто готовий. Настрої такі, що 10-20 відсотків готові щось робити в напрямку просування демократичних цінностей, основна маса – ні. Але, я думаю, якщо буде якийсь вирішальний період, коли потрібно буде голосувати, то більша частина прийде та проголосує», - сказав Голосу Америки Васютинський.

Проте, українці звикають до демократичного устрою і досвід життя та роботи за тими принципами може підштовхнути українців на те, щоб їх захищати. Васютинський вважає, що навіть кілька перших років після Помаранчевої революції, коли було впроваджено певні демократичні норми, люди до них швидко звикли, і якщо їх потім пробують зняти – це всіх дратує та наражається на супротив.
XS
SM
MD
LG