Спеціальні потреби

Міжнародна амністія звинувачує іракський уряд в тортурах


Міжнародна амністія звинувачує іракський уряд в тортурах
Міжнародна амністія звинувачує іракський уряд в тортурах

Правозахисна організація Міжнародна амністія звинуватила уряд Іраку в тому, що він утримує таємні в’язниці, в яких затриманих піддають «систематичним тортурам», щоб отримати від них інформацію, на підставі якої опісля їх засуджують.

В оприлюдненому у вівторок звіті базована в Лондоні організація каже, що іракські Міністерства внутрішніх справ і оборони утримують об’єкти – деякі з них таємні – в яких сталися ці зловживання. Проте прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі заперечив, що його уряд утримує таємні в’язниці.

Міжнародна амністія каже, що вона має документи на підтвердження прикладів завдавання тортур в іракських в’язницях протягом останніх років, включно із ґвалтуванням, погрозами зґвалтування, побиттям дротами та електрошоком. В іракських в’язниця – сказано у звіті – в’язнів підвішували за руки або ноги, за допомогою свердла робили дірки в тілі, душили за допомогою пластикових мішків, щипцями усували нігті з ніг або ламали кінцівки.

Міжнародна амністія каже, що іракські сили безпеки причетні до таких зловживань проти дітей, жінок і чоловіків, що довело до багатьох десятків смертельних випадків, починаючи з 2004 року.

Ця правозахисна організація твердить, що у цей час в Іраку приблизно 30 тисяч чоловіків і жінок перебувають в ув’язненні. «Існує велика імовірність, що тортури і невідповідне поводження залишиться масовим явищем», – каже Міжнародна амністія, тому що іракський уряд зайнятий проблемами тривалого насильства, зруйнованої інфраструктури, масової бідності та поганого стану економіки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG