Спеціальні потреби

США посилюють охорону свого посольства в Багдаді


Ірак
Ірак
За повідомленнями місцевих мешканців та іракських чиновників, сунітські бойовики захопили місто Таль-Афар на півночі країни.

Урядові сили втратили контроль над містом в ніч на понеділок - через кілька днів після того, як бойовики угрупування «Ісламська держава Іраку і Леванту» (ІДІЛ) захопили міста Мосул і Тікріт і пригрозили наступом на Багдад.

США направляють додаткову групу з приблизно ста військовослужбовців для посилення охорони посольства в Багдаді і переводять частину допоміжного персоналу в Басру, Ербіль і йорданський Амман. У Перську затоку спрямований американський авіаносець.

Високопоставлений представник Держдепартаменту повідомив в неділю, що держсекретар Джон Керрі обговорив зі своїми колегами з Йорданії, Саудівської Аравії, Катару та Об'єднаних Арабських Еміратів необхідність підтримки народів Іраку та Сирії перед лицем загрози з боку ІДІЛ. За словами представника, міністри також говорили про необхідність реалізації «скоординованого та ефективного підходу» до розвитку країни іракськими лідерами.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун також підкреслив необхідність застосування політичних і соціальних заходів та розробки «інклюзивного плану забезпечення національної безпеки» в умовах загрози, що виникла. Він знову засудив насильство з боку ІДІЛ, в тому числі «вкрай тривожні» повідомлення про страти, які здійснюють бойовики.

У неділю бойовики розмістили в Інтернеті фотографії, на яких нібито їхні бійці розстрілюють групу іракських військовослужбовців. Достовірність фотографій не може бути підтверджена.

Представник прем'єр-міністра Іраку з питань безпеки генерал-лейтенант Кассем Атта повідомив журналістам у неділю, що іракські силовики «перехопили ініціативу» у боротьбі з сунітськими бойовиками і, починаючи з суботи, знищили 279 терористів.

Ця заява уряду і кількість жертв складно підтвердити.

Президент США Барак Обама заявив, що американські військові не будуть направлятися в Ірак. У той же час він не виключив можливості інших дій, у тому числі повітряні удари.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG