Спеціальні потреби

Ірак згуртовує армію


Уряд Іраку вербує добровольців для боротьби з сунітськими бойовиками на півночі країни.

Сотні молодих іракців відгукнулися на заклик уряду Іраку та релігійних лідерів захистити країну від бойовиків. У суботу черги вишикувалися у центрах набору рекрутів у Багдаді та інших містах.

Зі закликом «боротися з терористами і стати на захист своєї країни, її народу і святих місць» звернувся до іракців представник верховного аятоли Алі аль-Сістані. Під час молитовної служби у п’ятницю в Карбалі речник аятоли зауважив, що боротьба з бойовиками є «обов’язком кожного».

Добровольці, які записалися в армію, допомагатимуть військовим. Про це у п’ятницю на зустрічі з армійським командуванням у Самаррі заявив прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі, який робить зусилля згуртувати армію. «Самарра стане відправною точкою, центром збору наших військ для очищення нашої землі, яку осквернили зрадники», - зазначив прем’єр-міністр.

Уряд закликав військових, які втекли з позицій і покинули форму під час нещодавніх сутичок на вулицях Мосула, повернутися у свої підрозділи, інакше їм загрожує суворе покарання, включно зі стратою.

Ситуація в Іраку ускладнилася після того, як бойовики захопили Мосул – друге за кількістю населення місто в країні, а також містечка Джалавла і Саадія. Ісламісти не збираються зупинятися і погрожують вирушити на Багдад.

У суботу президент Ірану Гасан Роугані запропонував Іраку надати допомогу, якщо таке прохання надійте від керівництва країни. За деякими повідомленнями, Іран уже надіслав 500 військовослужбовців революційної гвардії, які сприяють іракським урядовим силам безпеки в провінції Діяла.

Іранський лідер навіть висловив готовність співпрацювати зі Сполученими Штатами у боротьбі проти сунітських екстремістів у разі, якщо США вдадуться до дій проти терористів.

Вашингтон обмірковує свою позицію щодо останніх подій в Іраку. Президент США Барак Обама зауважив, що радники з питань національної безпеки готують «різні варіанти» допомоги іракському урядові, який опинився перед загрозою бойовиків-ісламістів, які підтримують Аль-Кайду.

Який варіант прийме адміністрація США стане скоро відомо, а от гуманітарна ситуація в Іраку погіршується. За останніми повідомленнями голови управління Верховного комісара ООН у справах біженців Наві Пілей, лише за останні кілька днів в Іраку є сотні загиблих і близько тисячі поранених.

Дивіться також: Лідер кримських татар та український релігієзнавець отримали медалі у США
Лідер кримських татар та український релігієзнавець отримали медалі у США
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Відео - найголовніше

Як політичні погляди поділилися на ліві та праві? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
XS
SM
MD
LG