Спеціальні потреби

Емоційні відвідини і прощання в Ірані


Минулого тижня матері трьох американських громадян, які вже 10 місяців перебувають у в’язниці в Ірані за звинувачення у нелегальному перетині кордону, отримали змогу відвідати своїх дітей. Вони пробували переконати уряд цієї країни відпустити затриманих, переконуючи що ті перетнули кордон з Іраном випадково, під час подорожі.

Втім матері повернулися додому з порожніми руками.

Це була дуже емоційна зустріч в іранському готелі. Троє матерів вперше за останні 10 місяців побачили своїх дітей. Молодих людей заарештували у липні минулого року і звинуватили у шпигунстві. Сара Шорд і двоє інших американців наполягають, що випадково зайшли на територію Ірану, подорожуючи у горах сусіднього Курдистану.

Сара каже, що вона думала, що їх тут затримають може на кілька днів, але і у страшному сні вона не могла уявити, що досі сидітиме у в’язниці.

Американці розповіли, що умови утримання у в’язниці – цілком прийнятні і, що до них ставляться нормальна. Шейн Гікі і Джош Фаттал перебувають разом у камері. Лора одна і це, як каже вона, напевно найважче для неї.

Зустріч у готелі тривала майже дві години. Втім, матері були змушені повернутись додому без дітей. Але Сінді Гікі і Лора Фаттал, подякували уряду Ірану за дозвіл на побачення. Хоча б тому, що там Сінді Гікі дізналася, що її син Шейн, запропонував одружитися іншій затриманій, своїй дівчині Сарі. Матір каже, що Шейн скрутив з тканини своєї майки дві обручки і зробив пропозицію на тюремному подвір’ї.

Сара і Шейн планують організувати справжнє весілля, як тільки вийдуть з в’язниці. Третій затриманий, Джош, буде дружбою на їх весіллі. Щоправда, іранська влада ще не оголосила коли їх можуть звільнити.

Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад каже, що ці троє людей перетнули кордон нелегально і, що вони у цьому зізналися.

Аналітики в обох країнах погоджуються, що ця справа стала заручником поганих відносин між США та Іраном, через ядерні амбіції останнього. Матері затриманих благають забути про політику і подивитись на людську сторону цієї справи. Вони навіть зустрілися з матерями іранців, яких утримують в американських в’язницях.

Мати Сари, Нора, каже, що їм небайдужа доля іранських в’язнів, які перебувають в американських в’язницях. Вони постійно про це говорять.

Матері американських громадян, затриманих в Ірані, сподівалися, що особиста зустріч переконає уряд цієї країни відпустити їхніх дітей. Але цього не сталося.

Мати заарештованого Джоша, Лора Фаттал, так підсумувала пережите:

«Ми перелетіли через пів світу, щоб побачити наших дітей і знову залишити їх у в’язниці. Це жахливо. І нам залишається лише сподіватися, що ми ще їх побачимо».





  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG