Спеціальні потреби

Іран обмежує свою програму збагачення урану


Іран розпочав припиняти найделікатнішу діяльність щодо збагачення урану. У понеділок набрала чинності угода між шістьма впливовими країнами світу та Іраном.

Міжнародне агентство з атомної енергії оприлюднило звіт, у якому повідомило, що Іран демонтує центрифуги на ядерних об’єктах Натанз і Фордо, які використовувались для збагачення урану до 20 відсотків.

Угода з п’ятьма країнами, що є постійними членами Ради Безпеки ООН і Німеччииною, обмежує збагачення Іраном урану до 20 відсотків і вимагає, щоб уряд скоротив свої запаси високозбагаченого урану.

В заміну на це Сполучені Штати і Європейський Союз пом’якшать санкції, які завдали чималого удару іранській економіці.

Угоду було підписано на шість місяців. Обидві сторони використають цей час на продовження переговорів щодо довготермінованої угоди для усунення побоювання, що Іран намагається виготовити ядерну зброю.

Проте Іран наполягає, що його ядерне парограма виключно мирного призначення – для енергетичних потреб і медичних дослідів.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG