Спеціальні потреби

Керрі провів історичну зустріч з главою МЗС Ірану


Спочатку було рукостискання, потім запрошення поговорити і, нарешті, 30-хвилинна зустріч віч-на-віч представників США та Ірану - найвищого рівня за понад 30 років.

Рідкісна можливість зустрічі державного секретаря Джона Керрі і його іранського колеги Джавада Заріфа відбулася після переговорів Заріфа і міністрів закордонних справ шести країн з врегулювання спірної ядерної програми Тегерана.

За повідомленням високопоставленого представника США, приступаючи до переговорів, Керрі та Заріф потиснули руки. Наприкінці зустрічі Керрі скористався можливістю запросити Заріфа на окрему зустріч.

«Держсекретар нахилився до нього і запитав, чи можемо ми поговорити кілька хвилин. Два дипломати ввійшли в сусідню кімнату і провели зустріч віч-на-віч, без помічників», сказав представник США.

Ця 30-хвилинна розмова стала першою зустріччю такого високого рівня між представниками США та Ірану з часів Ісламської революції 1979 року і захоплення заручників у посольстві США в Тегерані - подій, які призвели до розрівання дипломатичних відносин між обома країнами.

Однак Керрі дав зрозуміти, що до повної нормалізації відносин між Тегераном і Вашингтоном ще далеко. За його словами, Тегеран міг би продемонструвати серйозність своїх заяв, що він не працює над створенням ядерної зброї, допустивши інспекторів ООН на завод зі збагачення урану Фордо.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG