Спеціальні потреби

Міжнародні рейтингові агентства погіршують прогноз розвитку економіки України


Міжнародні рейтингові агентства песимістично оцінюють перспективи української економіки. Відразу дві впливові організації знизили свої оцінки інвестиційної привабливості країни і заявляють про подальшу ймовірність погіршення власних прогнозів. Це означає, що нові запозичення Україні доведеться робити на значно гірших умовах від нинішніх, оскільки кредитори закладатимуть у вартість фінансових ресурсів ризик неповернення позичок.

Не надто оптимістичну статистику оприлюднив і Національний банк України. В листопаді зафіксовано значне зниження золотовалютних резервів НБУ. Вони скоротилися на понад п’ять відсотків і сягли 25 мільярдів доларів. З початку року Нацбанк витратив на підтримку стабільності національної валюти понад шість мільярдів доларів. За прогнозами експертів Міжнародного валютного фонду, ця тенденція триватиме й надалі, і валютні резерви НБУ скорочуватимуться й протягом наступного року. Серед причин такої несприятливої ситуації МВФ називає несприятливу ситуацію на світових ринках, яка призведе до скорочення доходів українських експортерів. Також наступного року Україні доведеться повернути іноземним кредиторам значні суми запозичень.
Міжнародні агенції вже не вперше переглядають рейтинги України – в березні цього року його знизили зі «стабільного» на «негативний». Тоді прем’єр-міністр Микола Азаров розкритикував оцінку, назвавши її суб’єктивною. На думку керівника уряду, для песимістичної оцінки стану української економіки не було вагомих підстав.

Коментуючи повідомлення, виконувач обов’язків прем'єр-міністра України Микола Азаров висловив впевненість, що попри складну ситуацію уряд і Нацбанк контролюють ситуацію. «Уряд впевнений у здатності України без зовнішньої допомоги забезпечити стабільність валютної системи, і ціла низка заходів, які уряд разом з НБУ ухвалили і буде ухвалювати, призвели і буде призводити до збереження цієї стабільності. (...) Не закликаючи до надмірного оптимізму, разом з тим я б просив не драматизувати всі ці абсолютно природні поточні обставини. Україна проходила й набагато більш складні періоди. Зараз у нас є абсолютна впевненість, що заходів, які вживаються, цілком достатньо для збереження стабільної ситуації», – заявив Азаров, відповідаючи на запитання користувачів мережі Facebook.

Міжнародні агенції вже не вперше переглядають рейтинги України – в березні цього року його знизили зі «стабільного» на «негативний». Тоді прем’єр-міністр Микола Азаров розкритикував оцінку, назвавши її суб’єктивною. На думку керівника уряду, для песимістичної оцінки стану української економіки не було вагомих підстав.

Досі немає ясності і в питанні відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом, від якого Київ сподівається отримати решту із багатомільярдної позики. Напередодні керівництво МВФ заявило про перенесення візиту своїх експертів до Києва. Мовляв, про це попросили українські урядовці, пояснюючи необхідністю сформувати новий склад Кабінету міністрів. Микола Азаров же наполягає, що ініціатором перенесення зустрічі був сам МВФ. Україна досі не виконала всіх умов, за яких МВФ погоджується відновити кредитування.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG