Спеціальні потреби

Бен Годжес: НАТО не встигне захистити країни Балтії


Бен Годжес
Бен Годжес

Командуючий силами Армії США в Європі генерал-лейтенант Бен Годжес вважає, що на даний момент Росія змогла б захопити країни Балтії швидше, ніж Північноатлантичний альянс встиг би відреагувати на наступ.

В інтерв'ю німецькій газеті Die Zeit під час військових навчань в Польщі, націлених на підвищення мобільності, Годжес зазначив, що Естонія, Латвія і Литва можуть бути захоплені дуже швидко.

«Росія могла б захопити країни Балтії швидше, ніж ми встигли б туди дістатися, щоб їх захистити», - цитує його слова газета.

Росія засудила військові навчання в Польщі, заявивши, що присутність військ Альянсу так близько до її кордонів становить загрозу для її безпеки.

За словами Годжеса, навчання виявили низку серйозних недоліків у підготовці НАТО.

Годжес погодився з оцінкою військових аналітиків, що Росії треба було б на захоплення трьох балтійських країн від 36 до 60 годин, тоді як Альянс не зміг би мобілізувати свої сили досить швидко, щоб запобігти такому розвитку подій.

На думку Годжеса, особливо серйозну проблему становить те, що важку військову техніку, в тому числі танки, неможливо швидко перекинути із Західної Європи на східний фланг Альянсу.

Він також висловив занепокоєння з приводу комунікаційних технологій.

«Ні радіозв'язок, ні електронна пошта не є захищеними каналами, - сказав він. - Гадаю, все, що я пишу на своєму BlackBerry, відстежується».

Дивіться також: Помилки США щодо України прямо назвали у Сенаті

Помилки США щодо України прямо назвали у Сенаті. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG