Спеціальні потреби

Боротьба із СНІДом: у світі прогрес, в Україні регрес


Напередодні Всесвітнього дня боротьби із СНІДом світ констатує перші перемоги. Сьогодні від вірусу помирає менше людей, ніж у попередні роки. Втім, українські громадські організації свідчать, що темпи захворюваності, рівень смертності від СНІДу в Україні тільки зростають.

«У нашого ВІЛ-інфікованого співвітчизника ризик померти від СНІДу більший, ніж у мешканця найбільш ураженого епідемією регіону Африки», – заявляють у Міжнародному альянсі з ВІЛ/СНІД в Україні.

За даними організації, три причини пояснюють таку ситуацію: брак державного фінансування, недостатнє виявлення інфікованих та незабезпечення антиретровірусним лікуванням, і нехтування кращими практиками профілактики ВІЛ/СНІДу в Україні.

Наразі Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні судиться із Міністерством охорони здоров’я (МОЗ), так як, на думку громадської організації, «держава штучно створює перешкоди ефективній профілактиці».

«Зокрема, дотепер не скасовано наказу МОЗ, яким два роки тому збільшено криміналізацію споживачів опіоїдних наркотиків. Замість переслідування організаторів наркобізнесу, держава наповнює тюрми молодими споживачами наркотиків, яких варто було б направляти в програми лікування», – заявив виконавчий директор Альянсу Андрій Клепіков. До того ж роботу громадських організацій ускладнить і можливе прийняття українським парламентом законопроекту про заборону пропаганди гомосексуалізму. «Це призведе до повного припинення впровадження профілактичних програм для гомосексуальних людей», вважають в Альянсі.
Цього ж року Україна приєднується до Всесвітньої кампанії «RED», яка спрямована на формування толерантності по відношенню до ВІЛ-позитивних людей.

Міністерство охорони здоров’я України бачить більше позитиву в ситуації із СНІДом, ніж громадські активісти. Під час Всеукраїнського молодіжного форуму «Не дай СНІДу шанс!» голова Державної служби соціальних захворювань Тетяна Александріна повідомила, що рівень інфікування ВІЛ-інфекцією серед молоді зменшився, як і рівень приросту ВІЛ-інфікування.

«Якщо 5 років тому цей показник (рівень приросту ВІЛ-інфікування) становив 16%, то сьогодні – 3,6%. Це свідчить про ефективність наших зусиль в рамках інформаційної кампанії «Не дай СНІДу шанс!», – вважає Тетяна Александріна.

Цього ж року Україна приєднується до Всесвітньої кампанії «RED», яка спрямована на формування толерантності по відношенню до ВІЛ-позитивних людей. Кожен рік відомі архітектурні споруди підсвічуються 1 грудня у червоний колір, щоб показати солідарність з такими людьми. В Україні для цієї мети було обрано Монумент Незалежності на Майдані Незалежності.

Також українцям покажуть фільм про СНІД «Як пережити чуму» американського режисера Дейвида Франса. Документальний фільм показуватимуть у рамках фестивалю американського незалежного кіно. Стрічка розказує про перемогу ВІЛ-позитивних людей над чиновниками в Сполучених Штатах. Коли громадські організації не змирилися із хворобою, а знайшли спосіб натиснути на фармацевтичну промисловість, щоб ті винайшли нові препарати та перевели їх від стадії експериментальних досліджень до постачань безпосередньо пацієнтам.
XS
SM
MD
LG