Спеціальні потреби

Греція сподівається на додаткову допомогу від ЄС


Греція розраховує на отримання другого траншу допомоги, аби уникнути можливого дефолту. 29 червня – кінцевий термін платежу за заборгованістю. У європейському Центральному банку кажуть, що Греція може отримати додаткові 28 мільярдів доларів від ЄС. Щоправда, тоді грекам доведеться ще дужче затягнути паски.

Шостий день тисячі греків тримають в облозі центральну площу Афін. Вони протестують проти жорстких бюджетних скорочень – урізання зарплат та пенсій державних працівників.

Демонстранти грюкають по каструлях та сковорідках, звинувачуючи грецький уряд у крадіжці грошей робітників.

«Ми платимо за помилки минулих урядів та поколінь, і це не наша вина. Ми віримо, якщо виступатимемо єдиним фронтом, то можемо дати зрозуміти всім, що ми ладні змінити суспільство і що не дозволимо уряду робити все на свій розсуд», – зазначає один із демонстрантів.

Попри виступи опозиції, грецький прем’єр-міністр Георгіос Папандреу і надалі обіцяє скорочувати державні витрати. Загальний державний борг Греції у понад півтора раза більший, ніж її ВВП, відтак економісти побоюються, що Греції не уникнути дефолту.

«Є згода у суспільстві, чи ні, ми ухвалюватимемо власні рішення, ми рухатимемося вперед і будемо втілювати важкі та болісні програми для суспільства. Це безпечний та вірний шлях для виходу з кризи. Це те, що ми робимо зараз, і це те, що ми і надалі робитимемо», – зазначив грецький прем’єр.

МВФ підтримує зусилля грецького уряду. Щоправда, водночас фонд запевняє, що незабаром може переглянути деякі свої вимоги. Міністри фінансів країн ЄС та представники МВФ продовжуватимуть переговори з грецьким урядом, аби обговорити можливі шляхи виходу з кризи. Серед варіантів, які розглядають європейці – надання додаткової допомоги Греції та нові ще суворіші заходи економії, в тому числі продаж державного майна.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG