Спеціальні потреби

Уряд доручив боротися з тими, хто бореться з владою?


Уряд доручив силовикам протидіяти закликам до зміни існуючого ладу в Україні. Документ, датований 12 вересня, з’явився на офіційному сайті Кабміну в понеділок. Розпорядження адресоване Службі безпеки, Міністерству внутрішніх справ, Міністерству оборони, Міністерству надзвичайних ситуацій та Держкомітету з питань телебачення і радіомовлення, від яких вимагають, зокрема, забезпечити:

«своєчасне виявлення та припинення розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни, повалення конституційного ладу, захоплення державної влади».

Окрім цього, уряд зажадав також від силових міністерств припиняти розповсюдження матеріалів із закликами до зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, до розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі, ненависті, до вчинення терористичних актів і дій, що загрожують громадському порядку.

Розпорядження Кабміну має назву «Про інформаційно-роз’яснювальні заходи у сфері боротьби з тероризмом» і підписане прем’єр-міністром Миколою Азаровим.

Попри те, що урядова ініціатива спрямована на боротьбу з тероризмом, українська опозиція та представники громадянського суспільства стривожені. Вони кажуть – це подзвін по них. Коли безпосередньо перед виборами з’являється закон про обмеження свободи зібрань, а тепер наказ протидіяти закликам до повалення влади, то це викликає великі підозри, – сказав Голосу Америки відомий правозахисник, координатор багатьох протестних акцій Володимир Чемерис.

«Очевидно, слідом за урядовим розпорядженням підуть прямі вказівки правоохоронним органам вжити заходів оперативного характеру. Це може бути стеження, прослуховування, порушення кримінальних справ», – прогнозує Чемерис. Як він побоюється, переслідування стосуватимуться не так терористів, як громадських активістів і усіх незгодних.

«Я думаю, що більшість українців хочуть змінити існуючий лад – як політичний, так і соціально-економічний. І вони мають цілковите право виходити на вулиці, проводити мітинги і демонстрації на підтримку своєї точки зору. Вони можуть розповсюджувати матеріали і закликати до зміни існуючого ладу; це їхнє абсолютне право на свободу слова, на мирні зібрання. Вказівки правоохоронним органам відслідковувати дії таких людей, на мою думку, незаконні і антиконституційні», – сказав Чемерис.
Ми й далі будемо закликати людей змінити цю владу. А інакше, даруйте, для чого вибори? Нехай нас скільки завгодно переконують, що заклики усунути чинну владу це тероризм, і лякають кримінальною відповідальністю. Ми своєї риторики не змінимо, бо вона є абсолютно законною для будь-якого демократичного суспільства.
Ігор Мірошниченко - Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

Розпорядження, видане силовикам, спрямоване проти опозиції, – переконаний член політради Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Ігор Мірошниченко.

«Однозначно, це спрямовано проти опозиції. Тому що під «закликами до повалення конституційного ладу» влада вбачає саме те, що ми несемо до своїх виборців, – що цю владу треба міняти. Сьогоднішній режим вважає, що він є вічним. І що будь-який заклик громадян до зміни системи влади, до проведення люстрації, до усунення Януковича від влади це і є «повалення конституційного ладу». І саме для того вони видають такі розпорядження перед виборами. Я думаю, що влада просто намагається створити умови, коли вона зможе репресувати будь-якого неугодного їм політика», – сказав Мірошниченко Голосу Америки.

Як заявив «свободівець», їхня політична сила не збирається корегувати свої політичні гасла

«Анітрохи. Ми й далі будемо закликати людей змінити цю владу. А інакше, даруйте, для чого вибори? Нехай нас скільки завгодно переконують, що заклики усунути чинну владу це тероризм, і лякають кримінальною відповідальністю. Ми своєї риторики не змінимо, бо вона є абсолютно законною для будь-якого демократичного суспільства», – сказав опозиціонер.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG