Спеціальні потреби

На саміті в Ялті Януковичу нагадали про долю диктаторів


Холодний душ від західних політиків чекав на Януковича на саміті, що стартував у Ялті. Світові лідери розкритикували його ідею «паузи» у відносинах України з ЄС, закликали припинити вибіркове правосуддя і тиск на ЗМІ і навіть нагадали про сумну долю арабських диктаторів.

9-ий форум Ялтинської європейської стратегії (YES) зібрав майже дві сотні відомих та впливових людей із понад двадцяти країн світу, але навряд чи дав підстави говорити про закінчення міжнародної ізоляції України. За рівнем критики, висловленої на адресу нинішньої влади, цей саміт дехто з оглядачів уже назвав безпрецедентним.

«Це великий урок для усіх лідерів, що сповідують авторитарний стиль керівництва країною. Адже альтернативою поширення демократії буде революція, яка є далеко гіршим сценарієм, аніж реформи».
Кондолізи Райс
Прогнозовано, на форумі вкотре пролунала неприємна для Януковича тема вибіркового судочинства. Про це, зокрема, запитав в українського президента модератор дискусії, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський. Він поставив запитання прямо: мовляв, якою є європейська стратегія президента Януковича і що він збирається робити, аби вирішити проблему вибіркового судочинства та ув'язнення лідерів опозиції?

Янукович від відповіді ухилився, заявивши лишень, що «шлях реформ це – непростий шлях, але ми його долали і будемо долати». А на уточнююче запитання Кваснєвського – яка все-таки його президентська стратегія? – почав перелічувати назви ухвалених кодексів – Податкового, Бюджетного, Кримінально-процесуального. «Продовжувати?» – з лукавою усмішкою перепитав гарант.

«Янукович так і не відповів, що збирається робити. Взагалі його промова справила на багатьох іноземних учасників, з якими я говорив, дуже гнітюче враження», – сказав «Голосу Америки» телефоном із Ялти один з учасників форуму, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Надзвичайно жорсткою» назвав політолог критику, що прозвучала на відкритті саміту з вуст єврокомісара Штефана Фюле. Комісар з питань розширення ЄС говорив про своє розчарування: мовляв, Україна і ЄС стільки часу спільно працювали над Угодою і над тим, щоб наблизити Україну до Євросоюзу, а тепер усе зупинилося через застосування українською владою вибіркового правосуддя. Фюле наголосив: поки питання з ув'язненими опозиціонерами не вирішиться, Угоду підписано не буде. Мовляв, ідеться про європейські цінності, і тут компроміс неможливий.

«Це була дуже жорстка промова, яка, на контрасті з промовою міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, виглядала особливо різко», – ділиться враженнями учасник ялтинського саміту Гарань.

Ще більш різким, за словами експерта, був виступ колишнього держсекретаря США Кондолізи Райс. У своїй промові вона згадала про «арабську весну» і у цьому зв’язку зауважила: авторитарзм нестабільний; коли спалахує народний гнів, це стає кінцем для диктаторського режиму.

«І це великий урок для усіх лідерів, що сповідують авторитарний стиль керівництва країною. Адже альтернативою поширення демократії буде революція, яка є далеко гіршим сценарієм, аніж реформи», – застерегла Райс.

Екс-держсекретар США також ясно продемонструвала своє ставлення до Януковича, коли, як свого часу канцлер Ангела Меркель, проігнорувала його присутність. Дипломатичний конфуз стався, коли після закінчення конференції Райс підійшла до прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Ердогана. Поряд із ним стояв Янукович, однак американська гостя навіть не глянула на нього, не привіталась, не подала руки. Райс не схотіла також фотографуватися разом із Януковичем: коли робили спільне фото, вона не прийшла. Відтак на фотографії український президент стоїть поряд із турецьким прем'єром Ердоганом і зятем екс-президента Кучми Віктором Пінчуком, який і є організатором цього щорічного саміту в Ялті.

Якщо у п’ятницю темою форуму була глобальна ситуація у світі, то у суботу 15 вересня обговорюватимуть спеціально українську тематику. Як очікує політолог Гарань, – «завтра ми теж почуємо щось цікаве». На його думку, тон форуму свідчить про те, що час «просто розмов» добігає кінця. Як каже експерт, тепер українській владі слід очікувати чітких сигналів, як події будуть розвиватися далі і чим для українських урядовців може обернутися замороження стосунків із Заходом.
XS
SM
MD
LG