Спеціальні потреби

Обама закликав світ об’єднатися в боротьбі з войовничим екстремізмом


Барак Обама
Барак Обама

Вашингтон – Президент США Барак Обама закликав раз і назавжди покінчити з войовничим екстремізмом і умовами, в яких він виникає. Президент виступив перед міністрами закордонних справ з різних країн світу у Вашингтоні, де в Білому домі відбувся саміт з питань боротьби з екстремізмом.

У четвер, в заключний день триденного саміту, Обама закликав лідерів 60 країн включитися в боротьбу з войовничим екстремізмом.

«Всі ми в одному човні. Нам потрібно допомагати один одному, щоб вийти з цієї кризи».

Після двох днів сесій, у ході яких обговорювалися такі питання, як розширення можливостей країн і громадськості для боротьби з екстремістськими ідеологіями, американський президент закликав країни звернути увагу на ті умови, в яких зароджуються тероризм і войовничий екстремізм.

«Країнам потрібно покінчити з циклами конфліктів, особливо міжрелігійних конфліктів, які притягують до себе екстремізм. Ми повинні зайнятися тими проблемами, тими причинами для невдоволення, якими користуються терористи, в тому числі економічними проблемами».

Міністр закордонних справ Йорданії Насер Джудех закликав уряди країн активніше працювати насамперед з молодими людьми, яких терористи часто намагаються завербувати у свої ряди.

«Найголовніше – освіта, освіта і ще раз освіта. Можливості, можливості і ще раз можливості. Розширення прав і можливостей».

Йорданія активно включилася в боротьбу проти «Ісламської держави» після того, як ісламісти захопили в полон і спалили живцем йорданського пілота.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав уряди протистояти цій загрозі, не забуваючи про те, що необхідно поважати права людини.

«Досвід багатьох років довів, що короткозора політика, неспроможність керівництва і повна неповага до людської гідності та прав людини викликають сильне невдоволення та обурення людей, в чиїх інтересах ми повинні діяти. Ми ніколи не знайдемо дороги, якщо втратимо наш моральний компас».

Президент Обама закликав уряди країн зайнятися вирішенням проблем, якими незадоволені люди, усуненням тих факторів, через які процвітають тероризм і екстремізм.

«Коли люди пригнічені, а права людини не дотримуються, особливо в тому, що стосується міжрелігійних або міжетнічних відносин, коли інакомислення придушується, це створює живильне середовище для войовничого екстремізму. Коли мирні демократичні перетворення неможливі, це сприяє тому, що терористи розгортають свою пропаганду, проголошуючи, що насильство – це єдиний шлях».

Як повідомили представники адміністрації, мета цього саміту – розробити стратегії, основані на фактах і реальній ситуації. Стратегії, які країни можуть реалізувати спільно, для того, щоб покінчити з войовничим екстремізмом. У майбутні місяці мають відбутися регіональні наради, а ширше обговорення того, що досягнуто в боротьбі з екстремізмом, відбудеться на Генеральній Асамблеї ООН у вересні цього року.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG