Спеціальні потреби

Німеччина заблокувала оборонний контракт з Росією


Зіґмар Ґабріель
Зіґмар Ґабріель

Німеччина остаточно івдкликала дозвіл на постачання в Росію обладнання для бойової підготовки від концерну Rheinmetall, тим самим вийшовши за рамки останнього пакету санкцій, які передбачають заборону тільки на майбутні оборонні контракти. Інформацію про це підтвердило в понеділок Міністерство економіки Німеччини.

Міністр економіки Зіґмар Ґабріель, який представляє Соціал-демократичну партію, тимчасово заморозив контракт ще в березні, після анексії Росією Криму, а тепер прийняв остаточне рішення про його скасування.

Контракт на суму близько 100 мільйонів євро був схвалений попереднім урядом Німеччини.

«Йдеться не про гроші, а про життя людей», - заявив Ґабріель, виступаючи в понеділок перед журналістами в Постдамі, коли йому поставили запитання про те, що Rheinmetall може зажадати від уряду відшкодування збитків.

Він додав також, що йому невідомо про інші проекти в Німеччині, які може спіткати така ж доля.

«Я підтверджую, що, у світлі санкцій ЄС, дозвіл на будівництво центру бойової підготовки було відкликано», - заявила офіційний представник Міністерства економіки.

За її словами, велика частина устаткування ще не була відправлена до Росії, а в недобудованому вигляді систему використовувати буде неможливо.

«Це свідчить про те, що ми запроваджуємо більш жорсткі обмеження в галузі оборонних поставок», - пояснила вона.

Вона також заявила, що компанія Rheinmetall, в принципі, має право на компенсацію, але повинна подати позов. Раніше в понеділок концерн повідомив, що веде переговори з урядом.

За словами представників компанії, вона отримала від уряду офіційне повідомлення про припинення угоди. Rheinmetall не коментує деталей контракту і не уточнює, чи планує вимагати компенсацію.

Компанія неодноразово заявляла, що санкції проти Росії не матимуть істотного впливу на її бізнес, оскільки її єдиний контракт з Росією був вже майже повністю виконаний і оплачений.

За даними газети Sueddeutsche, центр бойової підготовки, який планувалося побудувати в місті Муліно і ввести в експлуатацію вже цього року, дозволяв би тренувати на симуляторах 30 тисяч солдатів на рік.

Як заявив в неділю Ґабріель, що займає також посаду віце-канцлера, нові жорсткі економічні санкції проти Росії завдадуть шкоди економіці Німеччини, проте вони необхідні заради миру в Європі.

Тим часом Франція планує виконати контракт вартістю 1,2 мільярда євро на постачання до Росії вертольотоносця «Містраль».

Введені в п'ятницю санкції ЄС торкаються банківського, оборонного і енергетичного секторів російської економіки. Санкції були ухвалені у зв'язку з тим, що Москва надає підтримку проросійським сепаратистам в Східній Україні.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG