Спеціальні потреби

Звідки в Україні буде газ?


Будівництво газопроводу в Росії
Будівництво газопроводу в Росії

Прем’єр-міністр Микола Азаров переконаний, що газ в Україні з’являтиметься не тільки з боку РФ. У п’ятницю він заявив, що в Києві шукають й інших, альтернативних постачальників.

«Ми працюємо над альтернативними джерелами і ведемо переговори, і практично домовилися про інших постачальників нафти і газу», – заявив глава українського уряду. Микола Азаров категорично зазначив, що якщо з боку Росії зберігатимуться такі ціни на газ і нафту, то Україна скоротить закупівлі у російських партнерів.

Тим не менш, газові переговори з Росією тривають. Один з поштовхів вперед надав президент України Віктор Янукович. За словами посла Росії в Україні Михайла Зурабова, після телефонної розмови Януковича з російським керівництвом було вирішено відновити переговори. «Найближчим часом вони знову розпочнуться в Москві», заявив Михайло Зурабов. Також дипломат сказав, що перспектива виходу на прийнятні для обох країн домовленості досить висока.

Перебуваючи в Латвії, Микола Азаров лобіює інший проект – створення газотранспортного консорціуму між країнами ЄС, Україною та Росією. Прем’єр нагадав, що через низькі температури деякі країни Європи стали отримувати менше газу. На думку Миколи Азарова, це сталося через відсутність гарантованих зобов’язань з боку Росії, а також відсутності фінансування модернізації української газотранспортної системи. Наразі Росія не підтримує такий проект, а з боку ЄС відсутня політична воля, впевнений український прем’єр.

Через морози сьогодні в Україні використовується збільшений відбір природного газу із підземних сховищ. Це робиться для того, щоб у трубах зберігався необхідний тиск під час холодної погоди, повідомляє прес-служба «Укртрансгазу». Проте в міністерстві енергетики та вугільної промисловості впевнені, що газу в країні поки що вистачає. Нещодавно Україна поділилася додатковими обсягами газу із Туреччиною.

Із енергетичною політикою в Україні не погоджується Міжнародний валютний фонд. Вкотре у Фонді наголошують, що співпраця із Україною можлива тільки за підвищення ціни на газ для українців та підприємств комунальної теплової енергетики. Про це йдеться у листі від представника МВФ в Україні Макса Альєра до першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва. У січні українська делегація намагалася відновити переговори із МВФ у Вашингтоні, але у Фонді висунули чіткі вимоги для відновлення співпраці.

«Занижена ціна на газ, який використовується населенням і комунальними підприємствами, підриває фінансові позиції «Нафтогазу» і сектори загальнодержавного управління, позбавляє стимулів для підвищення ефективності використання енергоресурсів і інвестування», зазначається у листі.

Але уряд підвищувати тарифи не збирається. Натомість прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що необхідно запроваджувати ощадні проекти в енергетиці, які допоможуть економити українські ресурси. За словами Азарова, сильні морози в Україні показали, що хоч вітчизняна енергосистема працювала без збоїв, проте витратила більше ніж у Європі.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG