Спеціальні потреби

Україна - у центрі уваги екстреного засідання Великої сімки у Гаазі


Амстердам
Амстердам
Президент США Барак Обама прибув до Нідерландів для участі в екстреному засіданні в Гаазі лідерів Великої сімки провідних промислових країн світу. На порядку денному – міжнародна відповідь на анексію Криму Росією.

Президент Обама прибув до амстердамського аеропорту і відтак поїхав до Гааги для переговорів з союзниками і партнерами. Хоча його візит до Нідерландів пояснюється участю в саміті з ядерної безпеки, очевидно, що головною темою його зустрічей - криза в Україні.

Американський лідер має на меті заручитися підтримкою в питаннях про додаткові санкції проти Росії і економічної допомоги уряду України.

У Гаазі Обама скликав зустріч лідерів країн Великої сімки для обговорення координації відповідних заходів у зв'язку з діями Росії проти України.

У спробах заручитися підтримкою своїх дій щодо Росії Обама не обмежується Європою. У програму його візиту до Гааги включена зустріч у понеділок з президентом КНР Сі Цзіньпіном. Слід зазначити, що Китай пішов на нетиповий для нього крок, висловивши сумнів щодо правомірності дій Росії в Україні.

У вівторок, Обама візьме участь у переговорах з прем’єр-міністром Японії і президентом Південної Кореї.

Втім, державний секретар Джон Керрі зустрічається у понеділок з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

У п’ятницю радник з національної безпеки Сюзан Райс заявила, що через втручання Москви в Україну США повинні переглянути свої відносини з Росією. За її словами, після закінчення «Холодної війни» міжнародне співтовариство спробувало вплести Росію в тканину міжнародної системи та глобальної економіки.

«Але все це ґрунтувалося на очікуваннях, що Росія дотримуватиметься «правил дорожнього руху», що стосуються економіки і безпеки, міжнародного права, норм і принципів, що регулюють відповідальні дії на міжнародній арені. Те, що ми бачили в Україні, - це кричущий відхід від цього», - сказала вона.

Останньою зупинкою в європейському турне Обами стане Рим, де президент США вперше зустрінеться з главою Католицької Церкви папою Франциском і обговорить з ним проблеми бідності та нерівності.

Перед поверненням до США, Обама також відвідає Саудівську Аравію, де разом з королем Абдуллою обговорить війну в Сирії, переговори у справі ядерної програми Ірану та ізраїльсько-палестинський мирний процес.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG