Спеціальні потреби

Лідери Великої двадцятки вирішуватимуть питання боргової кризи у Європі


18-го червня, у курортному місті Лос Кабос у Мексиці розпочнеться саміт Великої двадцятки. Очікується, що на порядку денному домінуватиме економічна криза в Європі.

На саміт у Мексиці прибудуть лідери двадцяти країн з найбільшими економіками світу. Але більшість економістів погоджуються, що до теми проблем європейської економіки буде прикута найбільша увага.

Наскільки гострою є ця криза покажуть результати недільних виборів у Греції. Якщо греки нададуть перевагу противникам запропонованого Німеччиною плану суворої бюджетної економії, це може спричинити вихід Греції з Єврозони.

Адміністрація Обами сповідається, що європейські лідери представлять на саміті план виходу з боргової та банківської кризи. Також Обама розраховує, що цей план меншою мірою спиратиметься на заходи суворої економії, а більшою – на кроки зі стимулювання економічної активності та росту.

Розвал Єврозони матиме значні негативні наслідки далеко за її межами. Існує занепокоєння, що це підштовхне глобальну економіку до кризи. І це в час, коли найбільші країни, що розвиваються, включно з Китаєм та Індією, які є двигунами світової економіки сьогодні, уповільнюють темпи розвитку.

Європа – найбільший торговельний партнер США, і її економічні проблеми опосередковано б’ють по кишенях простих американців. А це може негативно вплинути на шанси Барака Обами бути переобраним на другий термін.

Під час саміту також планується зустріч Барака Обами з Володимиром Путіним. І під час цих переговорів можуть бути підняти найгостріші питання двосторонніх відносин – розходження у позиціях по Сирії та плану США встановити систему протиракетної оборони в Європі. Але аналітики особливого прогресу від цієї зустрічі не очікують.

Наразі найважливішим для світової економіки залишається питання – чи досягнуть домовленості лідери європейських країн щодо розв’язання боргової та банківської кризи.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG