Спеціальні потреби

Американець дослідив роль грузинів у тіньовій економіці СРСР


В умовах застою і дефіциту в СРСР грузинські підприємці створили другу – процвітаючу – економіку, проте держава в цій ринковій схемі відсутня. У Радянському Союзі подібна підприємницька діяльність називалася спекуляцією і переслідувалася в кримінальному порядку. Про те, яку роль грузини грали в тіньовій економіці СРСР, розповів дослідник вашингтонського Інституту Кеннана Ерік Скотт.

Грузини забезпечували громадян Радянського Союзу квітами – необхідним атрибутом численних свят, цитрусовими, винами, тютюном, чаєм, мінеральною водою, винами і целофановими пакетами, зазначив Ерік Скотт, виступаючи у вашингтонському центрі Вудро Вільсона в понеділок 11 червня.

Погіршення політичних відносин між Москвою і Тбілісі в 2000-х роках призвело до витискування грузинських товарів із російського ринку.
Погіршення політичних відносин між Москвою і Тбілісі в 2000-х роках призвело до витискування грузинських товарів із російського ринку.

Однак бізнес цей мав мало спільного з державою: він контролювався і регулювався кримінальними структурами. У криміналі, за словами аналітика, грузини займали елітне положення злодіїв в законі, а в тіньовому бізнесі домінували серед інших «спекулянтів» з інших радянських республік. На думку Скотта, СРСР був «імперією діаспор», що мали вирішальний вплив на всі сфери життя соціалістичної держави.

Грузія, за даними експерта, поставляла на радянський прилавок 95% чаю. 97% тютюну, використовуваного радянськими тютюновими фабриками для виробництва сигарет, і 95% цитрусових вирощувалися в Грузії. Громадяни СРСР піднімали тости з грузинським вином і поправляли здоров’я з грузинським «Боржомі».

«В епоху застою, коли офіційна економіка СРСР перебувала в стані стагнації, друга – неформальна – економіка процвітала у грузинів, які створили канали постачання товарів на радянські міські ринки і діяли за принципом малого бізнесу, що допомагало їм сховатися від пильної уваги КДБ, який концентрувався на великих махінаціях», – сказав Ерік Скотт.

Погіршення політичних відносин між Москвою і Тбілісі в 2000-х роках призвело до витискування грузинських товарів із російського ринку, а в самій Грузії сприяло занепаду традиційних галузей, таких як чаївництво, підкреслив експерт Інституту Кеннана.

Ерік Скотт повідомив, що його дослідження стане основою для книги про роль грузинської діаспори в СРСР, і що в роботі над нею він використовує дані недавно розсекречених архівів КДБ Грузії.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG