Спеціальні потреби

Під час Євро-2012 вболівальникам нагадають про СНІД


Футбол у першу чергу цікавить молодих. На думку ЮНЕЙДС (UNAIDS), молоді треба мати час і для радості вболівань, і для того, щоб згадати про невирішені проблеми у суспільстві. Однією із таких проблем в Україні є СНІД, про який вболівальникам збираються нагадати.

«Ми спостерігаємо зростання епідемії. Більше 21 тисячі людей за минулий рік було інфіковано. 10 людей, за офіційними даними, помирає кожен день в Україні.
Уявіть стадіон «Олімпійський», який вміщує 70 тисяч, його повністю можуть заповнити ВІЛ-інфіковані українці», говорить координатор ЮНЕЙДС в Україні Анна Шакарішвілі.

Найбільш уразливою групою перед цією хворобою є молодь. Для інформування та мобілізації нових молодих лідерів у боротьбі з епідемією була створена спеціальна команда «Червона стрічка». До команди увійшли співаки й спортсмени з різних країн, в тому числі і з України. До Євро-2012 «Червона стрічка» організувала футбольний матч, у якому зіграють і люди з ВІЛ, і молоді активісти, і футбольні вболівальники. Команди будуть сформовані довільно, що, на думку організаторів, покаже – немає різниці, хто ти є, «разом ми – одна команда».

«Ми всі з вами люди, ми всі під одним сонцем. Коли наша команда («Червона стрічка») ходила до лікарень, спілкувалася із ВІЛ-інфікованими, в їх очах ми побачили один головний «месидж» – вони хочуть такого ж ставлення, як і до нормальних людей, вони хочуть толерантності», поділився учасник регіональної молодіжної команди «Червона стрічка», співак Влад Дарвін.

Крім дискримінації хворих, Україна досі залишається однією із територій у Східній Європі, де епідемія ВІЛ продовжує зростати. Один із найбільших активістів, заступник голови Координаційної ради ВБО (Всеукраїнської благодійної організації) «Всеукраїнська мережа ЛЖВ (людей, що живуть з ВІЛ» Дмитро Шерембей особисто відчуває нестачу толерантності серед українців, нестачу фінансування та підтримки з боку держави.

«Я більше за інших знаю, як це – жити в країні, в якій тебе ненавидять за те, що ти хвора людина. Я люблю футбол. Але більш за все я люблю життя. Ця країна побудувала у столиці такий стадіон, який коштує 30 років життя усіх ВІЛ-позитивних людей в Україні. І я вірю, що тут колись переможе здоровий глузд», – говорить Дмитро Шерембей.

За його словами, держава фінансує необхідні програми з боротьби із епідемією лише на 40%, коли на футбольний чемпіонат витрачалися неймовірні, часом необумовлені кошти.

Крім дискримінації хворих, Україна досі залишається однією із територій у Східній Європі, де епідемія ВІЛ продовжує зростати.
Крім дискримінації хворих, Україна досі залишається однією із територій у Східній Європі, де епідемія ВІЛ продовжує зростати.
.

Крім дискримінації хворих, Україна досі залишається однією із територій у Східній Європі, де епідемія ВІЛ продовжує зростати.«Тільки Україна має такий унікальний вибір: або піти шляхом європейських країн та побороти цю проблему, або спуститися до катастрофічного рівня захворюваних у Африці. Я не розумію, як в цій ситуації можна залишатися пасивними», – зазначає Дмитро Шерембей.

Про напасть СНІДу в Україні іноземні фанати чули із своїх медіа. Втім, це не відвернуло їх від візиту на Євро-2012. В ЮНЕЙДС сподіваються, що й українці перестануть лякатися своїх співвітчизників із позитивним статусом. А держава зрозуміє, що цій темі необхідно приділяти увагу не менше, ніж футболу.
XS
SM
MD
LG