Спеціальні потреби

Поліцейських вчать відрізняти брендові речі від підробок


Незважаючи на зусилля уряду США, потік підробних товарів на американський ринок не зупиняється. Торік правоохоронці попередили майже 25 тисяч випадків контрабанди, що на 25% більше ніж у 2010-му. Останніми роками значно збільшилась кількість фальшивих ліків, що становить безпосередню загрозу здоров’ю споживача. Найбільше, понад 60%, захоплених підробних товарів до Сполучених Штатів надійшли з Китаю. Продукція, яку не вдається перехопити на кордоні, опиняється на ринках, і в першу чергу, - портових міст.

Базар у центрі Лос-Анджелеса відомий своїми доступними цінами. Місцеві часто заглядають сюди з метою купити дорогу річ за невеликі гроші. Раніше серед виставлених на продаж торбинок, ювелірних виробів, одягу та інших товарів було чимало контрафактної продукції.

Підроблені дизайнерські речі зникли тільки тому, що поліція постійно проводить обшуки крамниць і кіосків. У результаті продавці, та й самі покупці, стали обережнішими. Не те що колись, - згадує поліцейський Кріс Бакнер:

«До вас підходили, пропонували підробку, а відтак везли на склад».

Останні 15 років Кріс Бакнер бореться з виробництвом та розповсюдженням контрафактної продукції у Каліфорнії. Проблема, за його словами, не обмежується центральним ринком Лос-Анджелеса:

«Треба дивитися на це з глобальної точки зору. Вважається, що 10% усього товару - підробки».

Річний обсяг контрафактних товарів у світі оцінюється у 500 мільярдів доларів. Навіть обсяг торгівлі наркотиками менший - десь 400 мільярдів. Цей бізнес невід’ємно пов’язаний з місцевими злочинними групами та міжнародною організованою злочинністю.
Треба дивитися на це з глобальної точки зору. Вважається, що 10% усього товару - підробки».
Кріс Бакнер, поліцейський


Своє головне завдання поліція Лос-Анджелеса бачить у тому, щоби перехопити таку продукцію ще в порту. Однак зробити це не легко. Навіть знаючи, що найбільше підробок, чи навіть вкрадених речей надходить з Китаю, перевірити товар складно. З понад 14 мільйонів контейнерів, які опиняються тут, перевіряють менше 1%.

Ще один напрямок роботи - навчити поліцейських відрізняти підробку від оригіналу. Дебора Ґрейвс, представниця компанії «True Religion Jeans», вказує на такі ознаки фальшивої продукції як грубіша тканина чи неакуратний шов. Але, каже вона, придбання підробного товару в торговця на базарі – ще не така велика трагедія. Гірше, коли потрапляєш на гачок до злочинців через купівлю підробки в Інтернеті:

«Найбільша загроза, я думаю, в тому, що людям продають в Інтернеті не лише підроблені товари, але отримують їх особисту інформацію. Злочинці дістають номери кредитної картки, адресу – усе, що їм потрібно, аби вас обікрасти».

Деяка контрафактна продукція, додає поліцейський Тад Роджерс, також може становити загрозу здоров’ю:

«Наприклад, підроблені цигарки, ви навіть не знаєте, з чого вони зроблені. Були випадки, коли в них знаходили фекалії».

А як відрізнити підробку від оригіналу? Для початку, кажуть поліцейські, треба звернути увагу на те, хто продає річ. А відтак звернути увагу на ціну. Якщо вона занадто гарна, то не виключено, що товар швидше за все - підроблений.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG