Спеціальні потреби

Шпигунський скандал між США та ЄС набирає обертів


З обуренням європейські політики відреагували на інформацію про те, що Агентство національної безпеки (АНБ) нібито розмістило жучки у приміщеннях Європейського Союзу, прослуховувало телефонні розмови та отримало доступ до електронної переписки. Про це стало відомо з публікацій в німецькому тижневику Der Spiegel та британській газеті The Guardian, які посилаються на документи, надані колишнім контрактником АНБ Едвардом Сноуденом.

Німецький журнал Der Spiegel та британська газета The Guardian заявляють, що вони володіють доказами того, що Агентство національної безпеки США встановило прослуховуючі пристрої у приміщенні місії ЄС в Нью-Йорку та у представництві у Вашингтоні. Керівництво ЄС викликало посла США в Брюсселі та наказало провести перевірку у приміщеннях ЄС на наявність прослуховування. Стефен Сіберт, речник канцлера Німеччини Анґели Меркель, вимагає від США пояснень:

«Це має бути з’ясовано. Якщо виявиться, що це правда, це – неприйнятно. Холодна війна закінчилася».

Перебуваючи в Брунеї, державний секретар США Джон Керрі першим з американських високопосадовців прокоментував ці звинувачення:

«Я б сказав, що кожна країна в світі, яка залучена в міжнародні відносини з метою забезпечення національної безпеки, вживає чимало заходів, щоб забезпечити національну безпеку і будь-яка інформація сприяє цьому. Я знаю, що це не є незвичним для багатьох держав».

Згідно з документами, наданими Сноуденом, АНБ лише в Німеччині щомісяця моніторило понад півмільярда телефонних дзвінків та електронних повідомлень.

За словами Девида Кадьє з Лондонської школи економіки, це може перерости у внутрішню проблему ЄС:

«Я думаю, що головним питанням тут врешті буде не те, що американська влада шпигувала за деякими членами делегації ЄС та посольствами, а ширша проблема обміну персональними даними».
Це має бути з’ясовано. Якщо виявиться, що це правда, це – неприйнятно. Холодна війна закінчилася
Стефен Сіберт, речник Анґели Меркель

Шпигунський скандал вибухнув саме в той час, коли Європа та Сполучені Штати розпочали переговори щодо створення зони вільної торгівлі, яка, у разі успіху, каже Кадьє,буде найбільшою зоною вільної торгівлі в світі:

«Чи це поставить переговори під ризик? У кінцевому підсумку я думаю, що ні. Існує дуже високий рівень підтримки ідеї створенню зони вільної серед високопосадовців ЄС та європейських урядів».

Один з документів, наданих Сноуденом, містить список тридцяти восьми посольств, які нібито також прослуховувались американськими спецслужбами. Посольства України у цьому списку немає, але є диппредставництва Мексики, Японії, Південної Кореї, Індії та Туреччини. Зараз Едвард Сноуден все ще перебуває в московському аеропорту Шереметьєво, намагаючись отримати притулок. Кілька європейських політиків вже висловилися про те, що Сноудена не варто приймати в жодній європейській країні.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG