Спеціальні потреби

Президентські вибори викликають стрес, руйнують родини


Як боротися з передвиборчим стресом. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Як боротися з передвиборчим стресом. Відео

Згідно з дослідженням Американської психологічної асоціації, 52% американців відчувають стрес через вибори. Психіатр Стівен Стосни говорить, що виборча кампанія є також руйнівною для багатьох шлюбів.

Ірина Вериті, американка українського походження і фахівець у сфері громадських та державних відносин, до виборчої кампанії в США поставилася із завзяттям професіонала.

«Коли почалася президентська кампанія, я підписалася на всі новинні ресурси, щоб знати все, і швидше, і першою. Я дуже активна в соціальних мережах. Я хотіла знати першою, що буде. Я вранці вставала в 6-ій ранку і перше, що я робила, читала новини і негайно перепощувала», – говорить Вериті.

Ірина переживає, як результати цих виборів вплинуть на ситуацію в США та що вони означитимуть для України. В певний момент вона відчула, що постійний потік переважно негативної інформації стає просто нестерпним.

«Стрес догнав. Я відчула, що очі весь час червоні. Дуже швидко втомлюються. Я відчула, що в якісь момент сприйняття інформації стає повільнішим, я також відчула, що сон неглибокий. Часто прокидаюся», – каже вона.

Та Ірина не єдина. 52 відсотки американців говорять, що ця виборча кампанія є джерелом значного стресу в їхньому житті. Такими є результати дослідження Американської психологічної асоціації.

Вейл Райт – один з авторів дослідження, каже, що рівень стресу серед жінок та чоловіків, республіканців та демократів – однаковий. Існує відмінність між поколіннями та етнічними групами.

«Порівняно з іншими поколіннями більше людей старшого покоління – 71 рік і старше, а також молодь (19 – 37 років) сказали, що відчувають стрес. Більше американців латиноамериканського походження відчуває стрес, ніж інші етнічні групи», – розповіла вона про результати дослідження.

Фейсбук та Твіттер рівень стресу тільки погіршують, каже Райт: «38 відсотків дорослих сказали, що дискусії на політичні та соціальні теми в соціальних мережах додають їм стресу».

Стівен Стосни – відомий психіатр та автор кількох книжок. Каже, що відсоток тих, хто потерпає від стресу у зв’язку з виборами, набагато вищий – просто не всі можуть правильно ідентифікувати джерело свого стресу. Він навіть визначив «стресовий розлад у зв’язку з виборами» та бачить його чимало серед подружжів, з якими він працює.

«Рівень негативності в парах, які я консультую, неймовірний під час цих виборів. Люди сперечаються так, ніби вони беруть участь в політичних дебатах. Вони не сприймають точку зору іншого. Ти маєш або підкоритися, або все кінчено. Усі речі, які вбивають шлюб, я бачу в парах, з якими я працюю, з початку цієї виборчої кампанії», – розповідає Стосни.

Негативні емоції, говорить Стосни, заразні, а людина до них звикає.

«Коли ми розлючені, мозок виробляє адреналін. З адреналіном ми відчуваємо вибух енергії та впевненості у собі. А потім ми впадаємо в депресію. Емоційний стан падає до нижчої точки, ніж був до вибуху адреналіну. Отже, щоб уникати депресії, підтримувати енергію та впевненість у собі, люди залишаються трохи розлюченими весь час», – пояснює він.

Американська психологічна асоціація рекомендує громадянам обмежити споживання мас-медіа.

«Читайте лише стільки, скільки необхідно, щоб бути поінформованими. Знайдіть новинне джерело, яке ви вважаєте незаангажованим, яке може дати вам точну інформацію. Прочитайте 1-2 статті. Подивіться півгодинний випуск новин. Не дивіться новини весь час. Не читайте 8-10 статей, тому що ви не дізнаєтеся нічого нового, а лише збільшите свій рівень стресу», – говорить Райт.

«Я прописую подружжям облишити соціальні мережі щонайменше до кінця виборів, якщо вони хочуть зберегти шлюб», – каже психіатр Стосни.

Психологи радять краще спати, добре харчуватися та більше проводити часу з близькими.

«Ми знаємо, що соціальна підтримка дуже важлива у захисті від стресу. Більше спілкуйтеся з людьми в своїй громаді, родині, людьми в країнах, з яких ви приїхали, і, може, не говоріть про вибори, говоріть про щось інше», – радить Райт.

Терапевтичну дію має і дострокове голосування.

«Ми чуємо від людей, які проголосували раніше, що вони відчувають полегшення», – каже Вейл Райт.

Саме це відчула Ірина, яка проголосувала за півтора тижня до дня виборів. Також, каже вона, знайти спокій та умиротворення їй допомагає йога та музика:

«Я зрозуміла, що пряма і найшвидша дорога до почування краще себе, – через спорт, через релаксацію, через йогу, через медитацію, слухання музики».

Доктор Стосни, утім, вірить, що медитація та навіть дострокове голосування має дуже обмежений впив.

«Це не дуже допомагає, коли є залежність від адреналіну. Необхідно скерувати свою енергію в щось позитивне, те, що є цінним для вас, у ваші відносини, роботу, тому що, коли мозок збуджений, релаксація матиме тимчасовий ефект», – переконаний Стосни.

Психіатр попереджає, що після дня голосування, незалежно від результату, американці відчують депресію. Аби цього уникнути, він радить менше переживати те, що кажуть політики, а більше дбати про рідних та близьких.

Дивіться також: Як проект трастового фонду НАТО з медичної реабілітації допомагає солдатам в Україні, що постраждали внаслідок військових дій

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG