Спеціальні потреби

Китай вручить власну премію миру


Китай вручить власну премію миру
Китай вручить власну премію миру

Ново-заснована китайська організація повідомила, що вона вручить свою власну премію миру у четвер – за день до вручення Нобелівської премії миру у Норвегії ув’язненому китайському дисиденту Лю Сяобо.

Три тижні тому одна китайська газета запропонувала створення премії миру на честь славного китайського філософа Конфуція. Тижнями КНР проводить інтенсивну кампанію, аби підірвати Нобелівську церемонію в п’ятницю в Осло. Уряди закликалося бойкотувати подію.

Ініціатори «Премії миру імені Конфуція» повідомили у середу, що її першим лауреатом стане колишній віце-президент Тайваню Лянь Чжань, який «побудував міст миру між Тайванем та китайським материком». Лянь Чжань був головою Націоналістичної партії Тайваню у 2005 році коли він здійсьнив історичний візит до Китаю у намаганнях послабити напруження між урядами.

Серед інших кандидатів на Китайську премію миру імені Конфуція: колишній президент Південно-Африканської Республіки Нельсон Мандела, мільярдер-філантроп Билл Ґейтс, палестинський президент Махмуд Аббас і призначений Пекіном Панчен-лама, який є другою за важливістю постаттю у тибетському буддизмі.

Щодо Нобелівської церемонії в Осло, 19 країн відмовилися від участі в урочистостях, у тому числі Україна.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG