Спеціальні потреби

ЦВК пропонує рецепт виходу з кризи – перевибори на 5 округах


Наразі йдеться про перевибори на 5 найскандальніших округах; однак цей список може бути розширений.

«Соломонове» рішення Центрвиборчком запропонував у понеділок. Як визнала ЦВК, на п’яти мажоритарних округах достовірні результати виборів встановити неможливо, а тому необхідно провести там перевибори. За постанову комісія проголосувала одностайно; тепер слово за Верховною радою, яка має це рішення «освятити».

Повторні вибори пропонують провести на скандально відомих округах №№ 94, 132, 194, 197, 223.

Округ №94 в Обухові Київської області – це округ Романюка-Засухи. Тут висуванець від «Батьківщини» Віктор Романюк переміг з відривом у майже 10 тисяч голосів одіозну «регіоналку», дружину екс-губернатора Київщини Тетяну Засуху. Однак суди забрали перемогу в опозиціонера і віддали пальму першості провладній кандидатці. Голоси навіть не перераховували. Суддям вистачило доводів Засухи: мовляв, на деякі ділянки не пустили спостерігачів від Партії регіонів.

На всю країну прогримів також округ №132 у Первомайську, де змагалися кандидат від Об’єднаної опозиції Аркадій Корнацький і кандидат від Партії регіонів, заступник губернатора Віталій Травянко. Ще 29 жовтня Корнацький був оголошений переможцем. Через добу дані на сайті ЦВК помінялися, і переможцем став Травянко. Щоб довести його першість, окружком штурмували бійці «Беркуту». Протоколи забрали й повезли мішками до суду в Миколаїв – всупереч законам, що не дають права силовикам втручатися у виборчий процес і суворо забороняють виносити виборчу документацію за межі виборчкому.

Після тривалих мандрів з Первомайська до Миколаєва у паперах з’явилися зміни. У понеділок народний депутат Геннадій Москаль оприлюднив фотокопії протоколів, які свідчать про фальсифікації: по дорозі до суду у Травянка додалося голосів, у Корнацького поменшало.
«Це тільки початок», – заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна. За її словами, список округів, де треба провести перевибори, має бути розширений. Адже кількість проблемних округів, де досі не можуть визначити переможця і де триває протистояння між владою і опозицією, сягає десятка.

Кричущі порушення сталися також на інших округах, де ЦВК пропонує провести перевибори. На окрузі №197 у Каневі самовисуванець Богдан Губський програвав опозиціонеру Леоніду Даценку, а тому голоси перестали рахувати, члени комісії зникли у невідомому напрямку, і зрештою на сайті ЦВК з’явилось оголошення, що переміг... Губський. Багатоденне реаліті-шоу з підрахунку голосів ніяк не закінчиться і на окрузі № 223 Пилипишина – Левченка у Києві, де лідирує «свободівець» Юрій Левченко, а провладний самовисуванець Віктор Пилипишин не хоче змиритися з поразкою...

«Вибори у вказаних одномандатних виборчих округах проведені без дотримання передбачених Конституцією України та законом принципів і засад виборчого процесу», – зачитав рішення ЦВК про перевибори голова комісії Володимир Шаповал.

«Це тільки початок», – заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна. За її словами, список округів, де треба провести перевибори, має бути розширений. Адже кількість проблемних округів, де досі не можуть визначити переможця і де триває протистояння між владою і опозицією, сягає десятка.

Звістку про можливість перевиборів на найбільш скандальних округах в опозиції сприйняли зі змішаними почуттями. З одного боку, опозиціонери обурені тим, що доведеться повторно доводити здобути перемогу. З другого боку – ліпше хоч якесь рішення, аніж ніякого.

Пізно увечері лідери опозиції знову вирушили на переговори до голови ЦВК. Під будівлею Центрвиборчкому залишилися чекати кілька тисяч мітингувальників в оточенні «Беркуту». З динаміків міліції продовжує лунати попередження: мітинги у центрі Києва заборонені до 12 листопада; громадяни мусять розійтися... Однак безстрокова акція протесту під стінами ЦВК, оголошена опозицією, триває.
XS
SM
MD
LG