Спеціальні потреби

Ніно Бурджанадзе спілкувалася з українськими журналістами


Лідер грузинської опозиції Ніно Бурджанадзе
Лідер грузинської опозиції Ніно Бурджанадзе

Лідерка грузинської опозиції Ніно Бурджанадзе завітала до Києва, за її словами, задля того, щоб зустрітися із українськими журналістами. Представникам ЗМІ пані Бурджанадзе пояснила, чому після подій 26 травня в Грузії з’явився новий диктатор.

«Не було ніякої змови з Росією, російським спецназом, інакше ситуація була б інша... Якби ми готували державний переворот, якби ми були у змові з Росією, якби в нас було 4 тисячі озброєних людей, я вас запевняю, сьогодні Саакашвілі не був би при владі», – заявила Ніно Бурджанадзе.

Екс-спікер грузинського парламенту пояснила, що люди тоді вийшли на вулицю за власних причин. «За офіційними даними, в Грузії дві третини населення живе за межою бідності, 70% – безробітні. І це та країна, про економічне диво якої усі говорять», – каже опозиціонерка. Також пані Бурджанадзе заявила, що вона та її прихильники хочуть домогтися змін мирним шляхом, але «так із диктаторами боротися дуже складно».

На питання, чи можливе повторення такого ж сценарію в Україні, Ніно Бурджанадзе сказала, що тут є проблеми з демократією, «проте це не можна порівняти з тим, що відбувається в Грузії».

«Я думаю, що Україна уникне таких трагічних подій, тому що тут є люди, які повинні правильно розуміти – демократичні цінності, які даються складно, в кінцевому підсумку лікують, а не вбивають. У Грузії ж вийшло все навпаки», – додала Ніно Бурджанадзе.

Окрім журналістів, лідерка опозиції планує низку переговорів, про те, з ким вони будуть, промовчала і Бурджанадзе, і її прес-служба.

Нагадаємо, що у ніч на 26 травня загони грузинського спецназу витіснили з проспекту Руставелі у Тбілісі учасників акції «Народних зборів». Протестувальники блокували територію перед будівлею парламенту. У ході розгону мітингу застосовувалися водомети, гумові кулі, був пущений газ. В результаті загинуло четверо людей, у тому числі один правоохоронець.

Як заявили МВС Грузії, представники правоохоронних структур до цих смертей не мають відношення. Грузинська ж опозиція звинуватила владу у непропорційному застосуванні сили, що призвело до великої кількості постраждалих.

Президент Грузії Михайло Саакашвілі після травневих подій у Тбілісі заявив, що опозиція діяла «за сценарієм, написаним за межами Грузії», і планувала влаштувати масовий безлад.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG