Спеціальні потреби

Не слід недооцінювати України!


The statue of Martin Luther King, Jr. is seen through blooming cherry blossoms at the Tidal Basin in Washington, D.C., April 8, 2015.
The statue of Martin Luther King, Jr. is seen through blooming cherry blossoms at the Tidal Basin in Washington, D.C., April 8, 2015.
Наприкінці 1940-х років рівень смертності серед радянських військ, які боролися проти українських повстанців у Західній Україні, був вищим, ніж смертність радянських військ в Афганістані в 1980-х роках.

Цей маловідомий факт, який довго приховувався радянською цензурою, допомагає пояснити, чому після двох місяців суворої зимової погоди, українці, як і раніше, стоять на барикадах проти свого уряду.

Під люб’язною, а іноді веселою зовнішністю багатьох українців є прихована самодисципліна, сталеві нерви і вражаюча здатність до співпраці під тиском задля загальної справи.

Багато європейців, включаючи мене, передбачали, що проєвропейські протести наприкінці листопада закінчаться через тиждень або два, що протестувальники складуть свої намети і скерують свою політичну енергію на президентські вибори у березені 2015 року.

Два місяці пізніше, перед лицем атак «Беркуту», снайперського вогню з дахів і поливання водою в умовах арктичної погоди, українці як і раніше стоять прямо. Насправді, тепер є більше протестуючих, ніж будь-коли. Президент Янукович пропонує поступки за поступками, сподіваючись уникнути південноамериканського розвитку подій – ранішого відходу через задні двері з президентської адміністрації.



Волонтери-«борці» готуються покинути Майдан для виконання місії. Фото: Джеймс Брук

Янукович, 63 -річна радянська людина, опинився перед лицем новго, пострадянського покоління українців. Українці думають про себе як європейців. І, що є малозрозумілим за межами України, більша частина цього покоління виросла у пошані до подвигів УПА, Української повстанської армії. Вивчаючи фотографії протестів, ви, дедалі частіше побачите червоно-чорний прапор УПА. Прислухайтеся до ритуального вигуку: «Слава Україні – Героям слава!» Це давнє привітання УПА від 1940-х років.

Що ще помагає протестувальникам? Дуже добре знання місця.

На північ розташована Білорусь, на схід – Росія. Білорусь перебуває під правлінням здорового 59-річного диктатора Олександра Лукашенка. Росія – у віданні здорового, 61-річного авторитарного Володимира Путіна. Лише біологічний фактор може зупинити цих двох чоловіків від керування своїми країнами ще протягом 15 років. В умовах, коли обидві країни опинилися у глибокій політичній зимі, українці можуть ясно бачити своє майбутнє у цій слов’янській тріойці – і вони не хочуть цього.

У світогляді Кремля українці стають жертвами вічного антиросійського альянсу Польщі – Литви – Швеції . Ще раз, ці історичні вороги Росії пхаються туди, куди вони не належать, загрожуючи російському Чорноморському підчерев’ю.



Написи на наметі на київському Майдані. Фото: Джеймс Брук

Спроба Путіна експортувати свою економічну і політичну модель в Україну, за всіма ознаками, приречена на провал.

Росія, Саудівська Аравія Півночі, плаває в морі нафти і газу. Путін може витратити 50 мільярдів доларів на Олімпійські ігри в Сочі, дозволити, щоб розікрали половину грошей, і ніхто не здвигне бровами. Чому ? Тому, що є гроші, що залишилися на виплату зарплат і пенсій на час .

Але Україна є нормальною країною. Як у випадку Франції чи Бразилії, вона змушена виготовляти продукти, які хочуть купити інші люди і жити в межах своїх можливостей . Російська модель не працює в Україні, яка експортує кукурудзу і сталь.

В умовах жорсткої економії необмежена корупція викликає протест. На Майдані поширене переконання, що один з президентських синів Олександр, за професією стоматолог, наполегливо трудився протягом перших 1000 днів перебування свого батька на посаді. Вартість його бізнес-імперії, як вважають, у даний час становить близько півмільярда доларів.

Протестувальники кажуть, що політично пов’язані особи захоплюють чужі бізнеси. Підприємці побоюються починати нові компанії. За таких умов найкращим варіантом для молодих людей є емігрувати до Західної Європи для роботи в якості громадян другого сорту.



Графіті біля Майдану. Фото: Джеймс Брук

Це пояснює, чому українські протестувальники кажуть, що вони борються за «європейські цінності». Це оправдання для судів, суддів і прокурорів, які борються з корупцією та крадіжками підприємств з боку впливових політиків. Це вирішальне програмне забезпечення сучасної ринкової економіки.

Нестачу цього відчуває сучасна Росія. Результатом того є те, що Путін втратив серця і уми українців. І навіть 15 мільярдів доларів російських кредитів не можуть змінити настроїв українців.

Іншим елементом, що живить протести, є винятково невміле поводження президента Януковича щодо демонстрацій.

Він добре грав геополітичну гру в листопаді минулого року, ведучи країну до Євросоюзу, і що дуже обурило Путіна. Роблячи цей фальшивий крок на Захід, Янукович зміг потиснути на Кремль для отримання 15 мільярдів доларів допомоги.

Але на внутрішньому фронті, знову і знову, його сили безпеки вдалися до занадто гострих заходів. Кожного разу, коли дух протесту відставав, зроблений смартфоном відео-запис демонстрував, що його сили безпеки вдавалися до нових злочинів. У відповідь на це на Євромайдані кількість протестувальників збільшувался з двох тисяч до 200 тисяч.

В останньому відеозаписі видно «беркутівців», які роздягають чоловіка з його традиційного козацького одягу, змушують стояти голим на снігу, тоді як службовці б’ють його і насміхаються над ним.

Глава Української Православної Церкви Патріарх Філарет сказав, що цей козак символізує Україну: голий, катований, тримаючи голову високо, не здаєится грубій силі.



Сажа від спалених шин, що змішується з водою з пожежних шлангів «Беркуту», позначає лінію фронту. Фото: Джеймс Брук

Якість і близькість відеозапису козака сказує на те, що відео зробив службовець безпеки, який опісля оприлюднив його у ЗМІ.

Справді, деякі люди думають, що Янукович має справи з опозицією тому, що його уряд залишають дотеперішні прихильники. Сотні працівників «Беркуту» отримали поранення, і кілька частин у західному районі країни перейшли на бік протестувальників. Проте командування української армії дало ясно зрозуміти, що воно не залишить казарм для участі в цій політичній боротьбі. Не менш важливо, що олігархи, прихильники Януковича, обмірковують те, чи краще тепер провести реформи, ніж пізніше опинитися перед можливістю націоналізації своїх активів з боку революційного уряду.

Поява проєвропейського уряду, який боротиметься з корупцією в Україні, може виявитися екзистенціальним викликом Путіну. У зв’язку з існуванням проросійських груп в Криму, які загравають з ідеєю відокремлення, в президента Росії може виникнути спокуса відправити російських «миротворців» в Україну, як було у випадку Чехословаччини у 1968 році. Але йому доведеться чекати один місяць. Діючи зараз, він зіпсував би своє довгоочікуване, розраховане на 50 мільярдів доларів, щоу для «Нової Росії» – Зимові Олімпійські ігри у Сочі, всього через Чорне море з України.

На даний момент червоно-чорні прапори УПА поширюються на демонстраціях, майорять над домовинами мучеників-протестувальників. Ці прапори сигналізують, що не буде ніяких компромісів, жодного відступу. Ці кольори символізують «Українську червону кров, пролиту на українському чорноземі». Як тепер здається, єдине, що може розтопити барикади зі снігу і льоду в Києві, можуть бути загальні вибори у травні.
XS
SM
MD
LG