Спеціальні потреби

США виділяють 3 мільярди на вивчення роботи мозку


США дають 3 мільярди на вивчення роботи мозку
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

США дають 3 мільярди на вивчення роботи мозку

Не зважаючи на величезний поступ у науці, людство дотепер мало розуміє, як працює орган, який робить з нас людину. На даному етапі чимало вчених намагаються зрозуміти, як мозок запам’ятовує, зберігає та, коли потрібно, знаходить інформацію.

Групи науковців у Каліфорнії та Техасі досягли певних успіхів у своїх дослідженнях. Вони виявили, що різні ділянки мозку співпрацюють між собою як радіостанції у процесі формування пам’яті.

У медичному центрі при Техаському університеті нейрохірург Нитін Тендон відвідує 26-річного пацієнта Тайлера. У молодого чоловіка епілепсія. Лікар підключив платинові електроди до мозку хворого, щоб мати можливість проводити моніторинг електричних сигналів, коли у Тайлера стаються припадки. Нейрохірург Нитін Тендон говорить:

«Перш, ніж ми зможемо придумати протезне устаткування, яке можна використати для контролю певних функцій мозку, що були втрачені, ми повинні моделювати і розуміти їх на рівні обчислення».

Оскільки ці дослідження пов’язані з намаганням науковців краще зрозуміти епілепсію, Тайлер погодився брати в них участь. Він каже:

«Я думаю, що чим більше ми знаємо про цю хворобу, тим краще це буде для людей».

Хворі, як Тайлер, сприяють дослідженням про те, як мозок формує думки про події у часі і просторі.

Нейрохірург Тендон звертає увагу на те, що «це загадка, як мозок взаємодіє з ділянками «де» і «коли».

Нитін Тендон переважно працює з пацієнтами, які мають імплантовані електроди. Такий процес дозволяє досліджувати навчальний процес у просторі і часі, щоб побачити, як мозок обробляє цю інформацію:

«Мозок це робить таким чином, він збирає інформацію завдяки цим двом ділянкам одночасно, використовуючи різні частоти, які надходять з однієї частини мозку – гіпокапму».

Гіпокапм – являє собою продовжену ділянку великої кори великого мозку і є частиної лімбічної системи, що відповідає за консолідацію пам’яті, і зберігається в окремих ділянках мозку. Нейрохірург Нитін Тендон пояснює:
Науковці сподіваються використати отриману базу даних для майбутніх медичних досліджень. Оскільки втрата пам’яті – один з наслідків захворювання на епілепсією, лікар Тендон надіється, що його робота допоможе при лікуванні цього захворювання.

«Це все одно, що казати, що у тебе є радіостанція, яка одночасно посилає сигнали до двох груп слухачів і робить це на двох різних частотах».

Результати досліджень, зібраних Тендоном, надходять у Каліфорнійський університет, де нейрохірург Арні Екстром аналізує дані сканування мозку, застосовуючи графічну теорію – метод, який використовується для вивчення інформаційних потоків.

Науковці сподіваються використати цю базу даних для майбутніх медичних досліджень. Оскільки втрата пам’яті – один з наслідків захворювання на епілепсією, лікар Тендон надіється, що його робота допоможе при лікуванні цього захворювання:

«Ми ставимо перед собою завдання відновити функцію пам’яті у пацієнтів з епілепсією завдяки цим електродам і також, потенційно, в якийсь момент, може відновити нормальну динаміку пам’яті». Нейрохірург щиро переконаний, що одного дня дослідження допоможе хворим на епілепсію, таким як Тайлер, вести ближчий до нормального спосіб життя.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG