Спеціальні потреби

Мільйон боєприпасів задовольнить потреби ЗСУ лише на кілька місяців – чеський експерт


Мітинг у Празі пам'яті загиблих у будівлі Маріупольського драматичного театру через війну Росії проти України. Надпис на плакаті чеською мовою: "Разом з усім впораємося!", 16 березня 2024р. Reuters
Мітинг у Празі пам'яті загиблих у будівлі Маріупольського драматичного театру через війну Росії проти України. Надпис на плакаті чеською мовою: "Разом з усім впораємося!", 16 березня 2024р. Reuters

До ініціативи Чехії придбати боєприпаси для України зі складів Близького Сходу, Африки та Азії приєдналися вже 18 країн, і це не тільки Євросоюз, але і, наприклад, Канада та Норвегія, повідомив чеський міністр закордонних справ Ян Ліпавський.

Фінляндія на спільну закупівлю артилерійських снарядів надасть 30 млн євро. Стільки ж профінансує і Швеція. 180 000 155-мм набоїв із чеської ініціативи – за Німеччиною, оголосив міністр оборони країни Борис Пісторіус, презентуючи новий пакет військової допомоги Україні на суму близько 500 мільйонів євро 19 березня.

Як повідомляв Голос Америки, Україна за посередництва Чехії отримає снаряди від союзників Росії.

Конфіденційність: Глобальний Південь таємно продає зброю для України, остерігаючись Росії

Окремі країни за межами Європи, погоджуючись продати зброю для України за посередництва Чехії, особливо цінують конфіденційність. кажуть в Чехії.

Причини та підстави для такої співпраці саме в чеського уряду та чеських оборонних підрядників пояснив Якуб Янда, директор Центру Європейських цінностей політики безпеки.

За словами Янди, країни не хочуть публічно визнавати, що будуть продавати зброю чи боєприпаси саме Україні, “тому що вони не хочуть розлютити Росію чи Китай, які можуть тиснути на них”.

Разом з тим, попри успішний задум Чехії, йдеться лише про короткострокове рішення для довгострокової проблеми, наголосив Якуб Янда в інтерв'ю журналістці Української служби Голосу Америки Юлії Ярмоленко.

“Якщо за цією ініціативою вдасться зібрати, скажімо, мільйон боєприпасів, якщо все піде за планом, - то це зможе задовольнити потреби української артилерії на кілька місяців, зважаючи на кількість снарядів, які потрібно використовувати українським захисникам”, – прогнозує експерт.

Тож це не може бути довгостроковим рішенням, каже він, і допоможе лише на кілька місяців.

Утім українським захисникам принаймні на цей час не доведеться економити і обирати, скільки снарядів використати нині – “бо вони знатимуть, що отримають більше через цю чеську ініціативу”.

Контакти Чехії пострадянських часів допомагають купувати зброю для України

За повідомленнями йдеться, зокрема, про країни Глобального Півдня. Якуб Янда пояснює:

“Якщо коротко, то коли Радянський Союз розпався в дев’яностих роках, Чехословаччина, а потім Чеська Республіка фактично мали багато устаткування, зброї, боєприпасів радянського зразка. А в дев’яностих було таке відчуття, що нам це вже не потрібно, тож давайте продамо. І значну частину цього озброєння продали на Близький Схід, до африканських країн, деяких країн Азії, бо ми думали, що нам це більше не потрібно. Багато країн купили це і поклали на склади”.

Відтак, викупити це озброєння назад чехи мають змогу саме завдяки наявним зв'язкам і довгостроковим партнерствам чеського уряду і чеських оборонних підрядників у деяких із цих країн.

"Подарунки для Путіна" від чехів

Сергій Стеценко, журналіст Радіо Свобода в ефірі брифінгу Голосу Америки додав: “Експерти особливо відзначають організаційні здібності президента Чехії Петера Павела, який був генералом НАТО, та загалом ініціативу, за якою невелика європейська країна змогла знайти стільки боєприпасів для України. Це, за прогнозами, допоможе стабілізувати фронт і можливо навіть відновити перевагу”.

Чехії показує, наскільки критичною є ситуація на полі бою з боєприпасами
Ян Шир

Водночас Ян Шир політолог Карлового університету зауважує, що ініціатива Чехії показує, наскільки критичною є ситуація на полі бою з боєприпасами, цитує експерта Стеценко.

Ініціатива також свідчить, додає він слова інших експертів, що Європі слід посилювати й власний оборонний комплекс. Про це говорив під час візиту до Праги і президент Франції Еммануель Макрон.

Сергій Стеценко наголосив на приватних ініціативах мешканців Чехії. Так, члени громадських об'єднань збирають кошти на закупівлю 10 тисяч дронів і, наприклад, “подарунок для Путіна” – танк і військовий гелікоптер для ЗСУ.

Брифінг."Рамштайн" та ініціатива Чехії з пошуку снарядів для України
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

"Тихі" подорожі світом чеських урядовців

Поки США, Франція та Німеччина повільно нарощують своє виробництво артилерійських боєприпасів Чехія закуповує наявні снаряди по всьому світу. І вже до кінця 2024 року планує поставити в Україну 800 тисяч припасів, пише видання The Wall Street Journal.

Мова йде про 500 000 снарядів західного виробництва та 300 000 радянського зразка. Чеські офіційні особи, які стоять за планом закупівель, заявили, що почали шукати снаряди незадовго до повномасштабного вторгнення Росії в обхід складної бюрократії НАТО та Європейського Союзу.

Чеські урядовці "тихо" подорожують світом, укладаючи угоди про продаж з десятками країн-виробників. Зіграло на руку минуле країни, як радянського сателіта. Країна має добрі стосунки з багатьма країнами Глобального Півдня із великими запасами зброї радянських часів і потужностями виробляти більше. Чехи не розголошують звідки саме надходять снаряди, але кажуть, що серед постачальників є деякі союзники Росії, йдеться в статті.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG