Спеціальні потреби

Наступ на Харківщину порівняли із Битвою за Бастонь. Експерти закликають надати Україні конвой озброєння


Президент України тисне руку пораненому солдату у шпиталі Харкова 16 травня 2024 року. Фото: Офіс президента України/AFP
Президент України тисне руку пораненому солдату у шпиталі Харкова 16 травня 2024 року. Фото: Офіс президента України/AFP

"Ситуація на Харківщині дуже серйозна. Нам не можна втратити Харків", - заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю американському каналу ABC під час свого візиту до Харкова 16 травня.

Перед цим президент України скасував два офіційних візити в Іспанію та Португалію, як пишуть європейські ЗМІ, через серйозну загрозу на Харківщині.

Журналіст ABC зазначає, що команда українського президента рухається по Харкову швидко через небезпеку в місті.

Винен весь світ. Вони дали можливість Путіну окупувати. Тепер світ може допомогти
Президент України Володимир Зеленський

Напередодні міжнародні ЗМІ написали, що харківський наступ – результат затримок надходження американської допомоги Україні. На питання журналістів ABC, чи Сполучені Штати винні в тому, що відбувається на Харківщині, Зеленський відповідає:

"Винен весь світ. Вони дали можливість Путіну окупувати. Але тепер світ може допомогти".

Журналіст ABC Джейс Лонгман так описує українського президента: "Він завжди обережно утримується від критики США, але цього разу Зеленський був відвертіший, ніж зазвичай".

Коментуючи нещодавній візит до України держсекретаря США Ентоні Блінкена, Зеленський каже: "Діалог — це добре. ... Але нам зараз потрібна допомога. Все, що нам потрібно, це дві системи Patriot. Росія не зможе окупувати Харків, якщо вони у нас будуть".

Президент Зеленського під час візиту до 92-ї окремої десантно-штурмової бригади ім. Івана Сірка у Харкові 16 травня 2024 року. Фото: AFP
Президент Зеленського під час візиту до 92-ї окремої десантно-штурмової бригади ім. Івана Сірка у Харкові 16 травня 2024 року. Фото: AFP

Американський журналіст додає, що побачив розчарування на обличчі українського президента.

"Тут, поблизу жорстоких боїв на лінії фронту, виникає відчуття, що візит [Блінкена до України - ред.] був не чимось більшим ніж демонстрацією підтримки", - мовиться у статті ABC.

В ЗСУ немає слова "капітуляція" - The Hill

Видання The Hill порівнює російський наступ на Харківщину з облогою Бастоні наприкінці ІІ Світової війни.

Війська Гітлера у грудні 1944 року практично оточили це бельгійське місто, де базувалися американські війська, і намагалися окупувати його, щоб забезпечити собі логістичні шляхи.

Взяттям Харкова Путін намагається забезпечити спробу другого штурму української столиці Києва.
The Hill

З обмеженими боєприпасами та харчами війська американського генерала Маколіффа утримували місто практично на героїзмі. Коли німці їм запропонувати капітуляцію, генерал Маколіфф відповів "Здатись? Ви божевільні?"

"Смілива, можливо, відчайдушна, операція відома більшості американців під назвою як Битва на Балджі (або Арденнський наступ - ред.). Це був останній великий наступ німецької армії", - пише The Hill.

Автори статті – американський полковник у відставці Джонатан Світ, який 30 років був офіцером військової розвідки та очолював розвідку в Європейському командуванні США, та Марк Тот, оглядач з питань національної безпеки та зовнішньої політики.

Вони вважають, що Харків так само стратегічно важливий для росіян, як Бастонь була для німецького війська. А героїзм ЗСУ порівнюють із бригадою американського генерала Макаліффа.

Путіну потрібна рішуча перемога на Харківщині, щоб покінчити із приниженням його військ
The Hill

"Багато в чому Харків тепер став стратегічним містом, взяттям якого президент Росії Володимир Путін має забезпечити спробу другого штурму української столиці Києва. Якщо Кремль зазнає невдачі в цій справі, він відступить і буде пробувати в іншому місці, сподіваючись, що нагромадження піхоти та артилерії десь таки спрацює", - пишуть автори статті.

Путіну потрібна рішуча перемога на Харківщині, щоб покінчити із приниженням його військ, мовиться у статті, Окупації покинутих сіл чи містечок уже недостатньо, пише видання.

Крім того, взяття Харкова убезпечило б обстріли російської території з України, якби Харківщина стана такою собі "демілітаризованою буферною зоною".

В американському війську є гасло "Капітуляція – НЕ слово рейнджера". Як пише видання The Hill, немає цього слова і в Збройних силах України.

Україні бракує особового складу та озброєння, її війська відчайдушно потребують стрілецької зброї та артилерії, попри підписаний у США законопроєкт про допомогу на 61 мільярд доларів. Втім, як зауважують автори The Hill, “Вашингтону та Брюсселю бракує відчуття терміновості, тоді як Україна відбивається, здавалося б, від безперервних нападів”.

Автори розповідають, як під час першого тижня облоги Бастоні через негоду американські війська не могли отримати підкріплення. Так само зараз українським військам бракує боєприпасів, серед іншого, через нерозуміння на Заході нагальності їх потреб.

"Замість того, щоб молитися про покращення погоди, як це робили союзники в Бастоні, Зеленському потрібна сучасна версія швидкісного конвою з озброєнням, щоб доставити його на фронт. Також Україні треба дозволити використання боєприпасів ATACMS для ударів по цілях усередині Росії — щоб зупинити потік російських військ до того, як вони прибудуть на поле бою", - мовиться у статті The Hill.

Наступ на Харків може погано закінчитись для самої Росії

Про необхідність дозволити українцям стріляти по цілях в Росії розповів Голосу Америки і Микола Бєлєсков, аналітик Національного інституту стратегічних досліджень

"Фактично, Росія може вільно, без жодних перешкод розгортати угруповання, робити перегрупування, має систему логістики, систему управління, тоді як Україна не має можливості впливати на це, маючи відповідні засоби. Тобто це стосується і боєприпасів до системи м142, м270, це стосується ракет ATACMS різних варіацій, і касетних, і моноблочних".

Експерт звертає увагу, що в американській військовій доктрині мовиться, що для ведення успішної оборони "треба завдавати ударів високоточною зброєю вглиб тилу противника, тобто відсікати резерви, і це зменшує тиск на передній лінії фронту", розповідає Бєлєсков.

Американський генерал Бен Годжес рекомендує звернути увагу на аналіз у мережі Х від особи, що підписана іменем Девід Д., колишній офіцер артилерії ППО, аналітик розвідувальних даних.

За його оцінками, росіяни не зможуть взяти місто Харків і це не є їхньою метою. Дописувач звертає увагу, що перед наступом росіяни "майже на кожній інформаційній платформі заявили, що хочуть створити буферну зону в Україні, де вони зможуть побудувати нову лінію оборони, але не проводити глибоку атаку".

"Кількість сили, яку вони [війська РФ] використовують, недостатня, щоб просунутися на південь, а з формуванням там українських сил час для "прориву" давно минув", - вважає Девід Д.

"Я вважаю, що російські сили намагаються з’єднати східні та західні райони, щоб створити суцільну стіну оборонних позицій і спробувати утримати будь-які подальші атаки з боку українців. Проблема полягає в тому, що російські війська зараз ведуть стійкий бій на відкритому просторі з окопаними українськими силами в українському", - пише оглядач.

Девід не виключає, що так званий російський наступ може погано закінчитися для самої Росії.

"З дедалі більшою кількістю військ [ЗСУ] в дорозі, це може погано закінчитися для Росії", - пише він.

Коментуючи закиди деяких оглядачів, що Україна не збудувала на Харківщині кращих оборонних позицій, військовий зауважив, що "без важкої ППО ця територія завжди була під загрозою РЕБів, артилерії, мінометних обстрілів. Важко копати або закладати міни в полі зору поганих хлопців", - зауважив Девід Д.

Напередодні кореспонденти Голосу Америки розпитали американських сенаторів, чи повинна змінитися позиція уряду США, щоб не заохочувати Україну завдавати ударів по цілях в Росії, особливо на тлі наступу росіян на Харківщині.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG