Спеціальні потреби

Світ у вишиванці: підтримку Україні висловили дипломати, лідери країн, спортсмени


Дитина у вишитій сорочечці між захопленою російською бронетехнікою у День вишиванки під час війни Росії проти України, Київ, 16 травня 2024 року. REUTERS/Thomas Peter
Дитина у вишитій сорочечці між захопленою російською бронетехнікою у День вишиванки під час війни Росії проти України, Київ, 16 травня 2024 року. REUTERS/Thomas Peter

У День вишиванки культуру українського традиційного вбрання вшановують як в Україні, так і за кордоном. Одягаючи вишиті сорочки, дипломати і політики бажають Україні перемоги у війні.

Посолка США в Україні Бріджит Брінк відзначає це свято разом з іншими послами країн G7. "Росія не лише нападає на суверенну територію та народ України, вона також намагається знищити українську культуру. Сьогодні країни G7, міжнародні партнери та українці всього світу відзначають цей прекрасний символ національної спадщини України", – написала представниця США.

Ґітанас Науседа, чинний президент Литви розмістив фото з дружиною у білих сорочках з білою вишивкою і написав у мережі Х:

“Кажуть, що вишиванка як частина українського національного костюма має силу захищати від біди та приносити удачу. Нехай це допоможе наблизити перемогу України!”

Як і торік, у вишиванки вбрався канадський парламент на чолі з прем'єр-міністром країни Джастіном Трюдо.

“Вишиванка є символом української національної ідентичності та єдності, яскравим вираженням української спадщини та свідченням багатої історії та традицій країни. Кожен регіон України має свої неповторні зразки вишивки, що відображають різноманіття та єдність українського народу”, – нагадав представник парламенту Канади Раян Тарнбул.

“Я пишаюся тим, що відзначаю нашу багату культуру та традиції”, – написала у мережі Х віцепрем’єр-міністерка та міністерка фінансів Канади Христя Фріланд, публікуючи фото у вишиванці на фоні постера із закликом молитися за Україну.

Колективно одягли вишиванки і працівники посольства Швеції.

“Гордо вдягнули свої чудові вишиванки” і посол США в Естонії Джордж Кент та його дружина Веліда. “День вишиванки підкреслює багату культурну спадщину та майстерність України, символізуючи міцний зв’язок між нашими народами”, – пише посольство США у Таллінні.

“Це символ нашого коріння, нашої стійкості та нашої єдності як народу”, – пише про вишиванку Український інститут у Лондоні, супроводжуючи допис у мережі Х відеопідбіркою про традиційний одяг та прикраси України.

“Вишиванка століттями є оберегом для захисників України, – наголосив, виступаючи українською мовою, посол Королівства Бельгії в Україні Петер Ван де Вельде. – Тож сьогодні люди у всьому світі одягають вишиванки на знак солідарності з Україною, адже ми єдині у своїй підтримці”.

За словами дипломата, тисячі людей сьогодні по всьому світу можна побачити “у гарному традиційному українському вишитому одязі”.

“Як у вишиванці поєднуються різні орнаменти, так і ми — різноманітні”, – наголошує у цей день представник Дитячого фонду ООН UNICEF.

У організації наголосили: “Наші колективи по всій країні одягають вишиванки, щоб прославити українську спадщину та культуру. У ці важкі часи ЮНІСЕФ пишається тим, що працює для кожної дитини в Україні”.

Вітає українців і легіонер футбольного клубу "Шахтар" Лассіона Траоре:

"Вільна нитка": вишиванки, що набувають популярності у США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG