Спеціальні потреби

Україна в червні отримає перші снаряди з чеської ініціативи боєприпасів – Фіала


"Я думаю, що перші поставки будуть в Україні в червні”, - сказав прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала. Фото: Kenzo Tribouillard/ AFP
"Я думаю, що перші поставки будуть в Україні в червні”, - сказав прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала. Фото: Kenzo Tribouillard/ AFP

Перші снаряди із чеської ініціативи боєприпасів Україна отримає в червні цього року. Про це заявив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала під час пресконференції у штаб-квартирі НАТО 17-го квітня.

“Завдяки чеській ініціативі боєприпасів ми вже можемо купити приблизно 500 000 боєприпасів великого калібру. Майже 200 тисяч зараз законтрактовані, і ще 300 тисяч контрактуються. Я думаю, що перші поставки будуть в Україні в червні”, – сказав глава чеського уряд, виступаючи в Брюсселі.

Фіала розповів, що після візиту у Вашингтон раніше цього тижня та зустрічей там із президентом Джо Байденом і спікером Майком Джонсоном він оптимістично налаштований, що США незабаром приєднаються до виділення допомоги Україні.

“Я дещо оптимістично налаштований, що пакет допомоги Україні буде винесено на голосування та ухвалений наприкінці цього тижня або наступного. Я сподіваюся, що цей оптимізм виправдається. Це дуже важливо для України, це дуже важливо для нашої співпраці зі Сполученими Штатами. Це дуже важливо для європейської безпеки”, – сказав Фіала.

Коли ми зараз дивимося на поле бою, нам потрібно постачати більше, особливо боєприпасів і протиповітряної оборони, і це зараз є найважливішою метою для всіх членів НАТО
Матте Фредеріксон

Прем’єрка Данії Матте Фредеріксен заявила, що на зустрічі з генсеком НАТО у Брюсселі вони обговорили найважливіше завдання союзників на сьогодні – як забезпечити для України більше боєприпасів і протиповітряної оборони.

“Сьогодні було чітко сформульовано повідомлення про те, що коли ми зараз дивимося на поле бою, нам потрібно постачати більше, особливо боєприпасів і протиповітряної оборони, і це зараз є найважливішою метою для всіх членів НАТО. З цим чітким повідомленням, я думаю, нам трьом буде легше, разом із заявою Німеччини напередодні, зробити все можливе, щоб надати Україні те, що їй потрібно прямо зараз. І це особливо ППО”, – сказала очільниця уряду Данії.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте додав, що у питаннях допомоги Україні найбільшою проблемою для союзників є не гроші, а сам пошук доступного озброєння. Нідерланди, до слова, мають у своєму арсеналі, системи Patriots.

“Я не думаю, що тут проблема в грошах. Головне тут – отримати самі системи. Ми це побачили на Чеській ініціативі снарядів. Як тільки стало зрозуміло, що є перспектива отримати мільйон снарядів, гроші було відносно легко знайти", – сказав Рютте.

За його словами, питання в тому, як отримати системи.

"Ми шукаємо і в наших європейських партнерів, і в усьому НАТО, але також і поза НАТО. І на виробництво всередині НАТО і поза НАТО. Думаю, гроші не будуть проблемою", – сказав Рютте, якого розглядають як одного з найбільш імовірних претендентів на посаду генерального секретаря НАТО. Очікується, що незабаром після понад 10 років на посаді генерального секретаря НАТО Єнс Столтенберг піде у відставку.

Як повідомляв Голос Америки, напередодні 86 депутатів Європарламенту підписали листа, в якому закликали ЄС відправити в Україну "додаткові" принаймні сім ЗРК Patriot, які Україна використовує для протиповітряної оборони.

За словами президента України Володимира Зеленського, Україна потребує щонайменше 25 установок Patriot для захисту міст та цивільної інфраструктури.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Журнал про українських жінок презентували у США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:36 0:00
XS
SM
MD
LG