Спеціальні потреби

Експерти: Азарова зільнили, щоб призначити знову


Відставка Миколи Азарова викликала замішання у владних кабінетах. І хоч заяву очільник уряду подав сам, у зв’язку з обранням народним депутатом, – однак те, що президент її негайно задовольнив, багатьох здивувало. Здавалося, це суперечило попереднім прогнозам, за якими Азаров може зберегти за собою посаду прем’єр-міністра.

Коментуючи новину, голова Верховної ради Володимир Литвин виглядав розгубленим.

«Питання щодо Кабінету міністрів, воно для нас, з огляду на ті обставини, які ми сьогодні маємо, є доволі... ну, незвичайним», – сказав Литвин журналістам у понеділок.

Утім, як стверджують експерти, нічого незвичайного не сталося. Азаров і далі залишається одним з найбільш імовірних претендентів на посаду очільника Кабміну. І те, що президент прийняв його відставку, аж ніяк не завадить Януковичу знову подати його кандидатуру.

Ситуацію, за якої Азаров може стати сам собі «папєрєдніком», експерти пояснюють так. Мовляв, уся справа в нормі Конституції, за якою відставка прем’єра автоматично тягне за собою відставку всього кабінету. Це розв’язує руки президенту для перетрушувань всередині Кабміну. Міністрів поміняють, а Азаров залишиться, – вважає голова правління Центру «Соціовимір» Сергій Таран.

«У Азарова є всі шанси залишитися на посаді, попри те, що президент прийняв його відставку. Це був швидше декларативний хід, тому що для Януковича важливо здійснити кадрові перестановки серед міністрів. І ось така загальна відставка дає йому можливість зробити це, не ображаючи почуттів окремих кланів всередині Партії регіонів», – сказав експерт Голосу Америки.

На думку Тарана, сьогодні є дві найбільш імовірні кандидатури на посаду прем’єра.

«Це Азаров, який є ставлеником Партії регіонів, і Арбузов, який є швидше ставлеником «Сім’ї». Це дві партії, які визначатимуть кандидатуру на посаду прем’єр-міністра. І поки що усіх влаштовує – відносно влаштовує – саме Азаров. На нього дуже зручно буде списати усі ті гріхи, які зараз стануться в українській економіці. Девальвацію гривні, невиконання соціальних зобов’язань держави перед громадянами, непопулярні закони на кшталт 15-відсоткового податку на продаж валюти. Усі ці прорахунки Азаров зможе взяти на себе, звільнивши потім місце для наступника. Яким, імовірно, буде Арбузов. Але не одразу, а, можливо, десь через півроку», – прогнозує Таран.
Янукович хоче продемонструвати, що більше нічого не винен ні Ахметову, ні Фірташу, ні комуністам, ні «старим донецьким». Від цього моменту усі свої зобов’язання він вважає виконаними. Наступний уряд – це буде уряд, який має привести Віктора Януковича до другого президентського терміну в 2015 році
Тарас Березовець.

У тому, що мета відставки уряду – попрощатися з деякими міністрами, а не з прем’єром – переконаний також директор консалтингової компанії «Berta Communications» Тарас Березовець.

«Янукович хоче «перезавантажити» уряд. І він робить це з однією простою метою – підвести риску під усіма зобов’язаннями перед тими людьми, завдяки яким він переміг на президентських виборах. Янукович хоче продемонструвати, що більше нічого не винен ні Ахметову, ні Фірташу, ні комуністам, ні «старим донецьким». Від цього моменту усі свої зобов’язання він вважає виконаними. Наступний уряд – це буде уряд, який має привести Віктора Януковича до другого президентського терміну в 2015 році. Тому треба уважно слідкувати, яка група отримає більшість посад у Кабміні; саме з цією командою Янукович планує вигравати наступну президентську кампанію», – сказав Березовець Голосу Америки.

Що ж до Азарова, то він знову буде прем’єром, – вважає Березовець.

«Зрозуміло, що Микола Азаров не досидить до 2015 року. Але він точно не буде зараз звільнений. Він буде перепризначений на свою посаду. І причина полягає у тому, що немає іншої фігури в оточенні президента, яка була б рівновіддалена від найбільших конкуруючих груп. (А таких груп на сьогоднішній день три. Це так звані «старі донецькі», «Сім’я», або її ще називають «молода команда», і група спонсорів – Фірташ, Коломойський та іже з ними). Таким чином, поки що Азарова не звільнять», – впевнений політтехнолог.

Він також радить уважніше придивитися до новопризначених віце-прем’єрів.
«От саме серед віце-прем’єрів буде кандидатура наступного прем’єр-міністра. Тобто Янукович хоче виховати собі прем’єра. Він розуміє, що сьогодні Арбузов не готовий посісти цю посаду. І можливо, саме тому Арбузов може стати віце-прем’єром, аби, так би мовити, пройти обкатку, і вже через деякий час змінити на цій посаді Миколу Азарова», – прогнозує експерт.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG