Спеціальні потреби

Асад назвав перемир'я в Сирії «променем надії»


Незважаючи на окремі інциденти порушення, режим припинення бойових дій поки що в цілому дотримується.

Президент Сирії Башар Асад у вівторок назвав припинення бойових дій в країні «променем надії».

В інтерв'ю німецькому телебаченню Асад заявив, що, зі свого боку, його уряд зробить все можливе, щоб перемир'я закріпилося.

Державний секретар США Джон Керрі зазначив, що наступні кілька днів матимуть «вирішальне значення» для створення умов, що сприяють деескалації сирійського конфлікту.

Керрі виступив перед журналістами у Вашингтоні в понеділок увечері - на четвертий день з моменту введення режиму припинення вогню в Сирії, який поширюється на уряд і опозиційні угруповання, але не на бойовиків «Ісламської держави» і «Фронту ан-Нусра», пов'язаного з аль-Кайдою».

За словами Керрі, в розмові з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим вони обидва визнали, що з моменту початку перемир'я були окремі порушення, але вони не хочуть публічно обговорювати їх. Замість цього вирішено доручити розслідування повідомлень про порушення і забезпечення дотримання перемир'я спеціальній робочій групі, яку очолюють Росія і США.

«Це складно, - зазначив Керрі. - Але справа в тому, що нам необхідно припинити цикл насильства і кровопролиття, який руйнує Сирію. Це абсолютно очевидно».

У понеділок відбулася нарада робочої групи, відповідальної за спостереження за перемир'ям. За словами Керрі, подібні зустрічі будуть проводитися регулярно.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун також заявив, що, незважаючи на «окремі інциденти», режим припинення вогню в цілому дотримується.

Міністр оборони США Ештон Картер зазначив, що, якщо перемир'я буде «належним чином дотримуватися», це може привести до зниження загального рівня насильства в країні.

«Це може стати першим кроком до політичного рішення, яке покладе край громадянській війні і страждань сирійського народу», - додав він.

Дивіться також: Ці експертні прогнози щодо майбутнього безпеки у Європі та Україні варті уваги

Ці експертні прогнози щодо майбутнього безпеки у Європі та Україні варті уваги. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

XS
SM
MD
LG