Спеціальні потреби

Лікарня в Артемівську – очима журналістів «Голосу Америки»


Поранених значно більше ніж повідомляють офіційно - лікар в Артемівську. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Поранених значно більше ніж повідомляють офіційно - лікар в Артемівську. Відео

У прес-центрі АТО у понеділок повідомили, що бойовики посилили обстріли Дебальцевого та зосередили вогонь на Дебальцівському напрямку. Утім, чутки про оточення українських сил у котлі не відповідають дійсності.

В результаті активних боїв в районі Дебальцевого гинуть як військовослужбовці, так і мирні мешканці. Щодня десятки поранених прибувають у центральну лікарню міста Артемівськ у Донецькій області, що за 40 кілометрів від зони активних бойових дій

біля Дебальцевого. Підтримувані Росією сепаратисти ведуть наступ. У лікарні кореспонденти «Голосу Америки» шоковані побаченим.

У неділю зранку машини швидкої допомоги кожних кілька хвилин привозили поранених з поля бою. Військові поспішали транспортувати постраждалих, лікарі не відставали. На війні, як кажуть медики, робота санітарів одна з найнебезпечніших.

Розповідає гварієць Василь:

«Я приїхав з двох місць, які називати не буду. З одного привіз тіло загиблого. З іншого – двох поранених. Бойові дії з російського боку активізувалися. Тому ці дні важкі».

До розмови приєднується колега Лілія:

«Нагальна, нагальна потреба – це санітарний і реанімаційних транспорт. Цього у нас нема. Тут транспорт довго не тримається. Машини постійно попадають під обстріл, і це у нас дуже велика проблема».

Багато медиків просили не знімати їхні обличчя, побоюючись за свою долю, якщо місто захоплять сепаратисти.

Поранені також не хотіли говорити на камеру, але їхні обличчя розповідають без слів.

В одного з бійців – поранення руки й ноги осколками у бою біля Дебальцевого.

Лікар-травматолог, який назвався Ніколаєм оглядає нових поранених. Каже, у лікарні скоро не буде місця. Бракує і медперсоналу, бо потік поранених не зменшується:

«Я щойно з операційної. Ампутували солдатові нижню частину ноги. Вони наїхали на протипіхотну міну, коли вивозили поранених».

Лікар розповідає, що найбільше поранень саме від вибухів. І вони найгірші, бо глибоко калічать тіла та відривають кінцівки. За останній тиждень він нарахував 40 поранених – набагато більше, ніж офіційні урядові дані про кількість жертв з цілого фронту.

Працівники роблять записи, які потім перетворюються на холодну статистику.

А насправді це молоді люди з жахливими ранами, часто на усе життя.

Для декого життя тут закінчується. Трагедія для близьких і ще одна цифра для статистики: 13 загиблих одного дня – 15 іншого.

За даними ООН, від початку конфлікту у квітні минулого року загинуло вже понад 5 тисяч військових і цивільних.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG