Спеціальні потреби

Солдати США в Афганістані отримали нові броневики


Кількість втрат американського контингенту в Афганістані від саморобних бомб становить близько 800 з 1200 загиблих. Тепер американське військове командування виділило мільярди доларів на бронетранспортери, спеціально пристосовані до складного афганського ландшафту.

В східній частині Афганістану бійці 173-ої повітряно-десантної бригади нещодавно їххали на зустріч з місцевими урядовцями. Щоби дістатись до місця, вони повинні були перетнути широку річку. Раніше це було проблематично. Неодноразово таліби влаштовували в подібних місцях засідки. Легкі стандартні Гамери прострілюються. Значно важчі і відпорні до мін броневики MRAP не змогли б спуститись по схилястому березі.

Але 173-тя бригада щойно отримала нову модель – удосконалену версію MRAP. Тридцятитонна машина підходить до нерівного ландшафту і належно броньована. Її початки – з Іраку. Саморобні міни і бомби уражували броневики Гамер M-11-51. Броневики MRAP, завдяки спеціальній конструкції днища, врятували сотні американських бійців. Але в Афганістані ці машини часто не втримувались на гірських дорогах. Тому Пентагон виділив 4 мільярди доларів на створення моделі з нижчим центром тяжіння і покращеним сціплінням з дорогою. Перші 6 тисяч нових машин MATV були доставлені в Афганістан наприкінці минулого року.

На авіабазі Баграм біля Кабула старший сержант Ренді Ґерінджер допомагає бійцям 82-ої повітряно-десантної дивізії навчитись водінню MATV:

«Ця модель спеціально створена для цієї місцевості. Вона значно більш зручна також завдяки ряду удосконалень, і я думаю, що вона краще пристосована для тутешніх умов».

Але крім високої ціни – втричі дорожчої від звичайних Гамерів, - механіка моделей MATV також значно складніша. Сержант Ричард Ґрін переконався в цьому, випадково зіпсувавши перший в своїй дивізії такий броневик.

«Через гайку в маслозбірнику випав болт. Гайка не була закручена правильно і випала. І масло перестало збиратись в піддоні. Довелось витягати весь двигун і замінити його».

Доставка нових бронемашин також виявилась непростою справою. Їх доставляють повітряним шляхом, що додає 10% до ціни машини. Відтак потребується команда з десяти людей і кілька годин, щоби розвантажити 5 броневиків. В транспортнику 747 броневик має лише кількасантиметровий відступ від стіни літака.

Але в бойових діях солдатів не хвилюють, ані кошти нових броневиків, ані проблеми з їх доставками. Їх влаштовує, як каже Ренді, що вони надійніші і безпечніші, ніж інші бронетранспортери.

«Я почуватимусь в ході виконання завдання значно впевненіше, зручніше і безпечніше в новій моделі, ніж в попередній».

І на ньому, кажуть солдати, можна доїхати до наміченої цілі.


  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG