Спеціальні потреби

Міжнародна амністія: 2009 був роком успіхів та поразок


Організація Міжнародна амністія видала свій щорічний звіт про дотримання прав людини у світі. Згідно з ним, останнього року вдалося як досягти значних успіхів, так і зазнати серйозних поразок у відстоюванні людської гідності та основних прав та свобод людини.

Уперше в історії, Міжнародний кримінальний суд виніс рішення про притягнення до відповідальності голови держави, який все ще перебуває при владі, - президента Судану Омара аль Башіра. Башір все ще залишається на свободі та навіть нещодавно переміг на виборах.

У січні цього року суд Боснії і Герцеговини виніс вироки за звинуваченням у геноциді в Сребрениці у 1995 році, де військові формування боснійських сербів вбили близько восьми тисяч мусульман-чоловіків.

А минулого місяця суд Аргентини засудив колишнього диктатора країни Рейнальдо Біньйоне до двадцяти п’яти років ув’язнення за злочини, здійсненні його режимом тридцять років тому.

Представник Міжнародної Амністії Ті Кумар каже:

«Внутрішні судові системи багатьох країн розвиваються і довели, що здатні притягти до відповідальності своїх колишніх лідерів та виносити вироки не за політичними мотивами, а за злочини проти людства, здійснені під час їх перебування при владі».

Звіт вказує і на значні поразки. Зокрема, майже через рік після конфлікту у секторі Газа, що тривав 22 дні, досі не відбулося розслідування за звинуваченнями у військових злочинах. Інший приклад – відмова уряду Шрі-Ланки розслідувати катастрофічну ситуацію, в який опинилися тисячі мешканців цієї країни під час збройного конфлікту між урядовими силами та повстанцями - Тиграми визволення Таміл-іламу. Згідно з даними Міжнародної амністії, принаймні сім тисяч людей загинуло.

Захисники прав людини закликають уряд США та лідерів інших впливових країн світу співпрацювати з Міжнародним кримінальним судом.

Звіт Міжнародної амністії також задокументував випадки знущань та катувань у більше, ніж ста країн світу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG