Спеціальні потреби

Чи Афганістану може «засвітитися» краще майбутнє?


Афганістан віддавна вважається однією з найбідніших країн світу. Дві третини його населення живе за межею бідності. Тепер це все може змінитися, оскільки в країні знайдено справжній закопаний скарб – поклади корисних копалин вартістю в один трильйон доларів. Про це говориться в звіті Міністерства оборони США про зроблені американськими геологами-дослідниками відкриття в Афганістані.

В Афганістані знайдено багаті поклади літію - мінералу, з якого зараз виробляють батареї для комп’ютерів та мобільних телефонів. Поклади літію знаходяться лише в кількох країнах світу.

Згідно зі звітом Пентагону, у надрах Афганістану також залягають великі поклади залізної руди. Їх орієнтовну вартість оцінюють у 400 мільярдів доларів. І міді, вартістю в понад 200 мільярдів доларів. Крім того, є ще золото, кобальт та інші цінні метали.

Заступник міністра оборони США Пол Бринклі зазначив, що поклади корисних копалин в Афганістані є набагато більші, ніж досі вважалось.

Цей оптимізм поділяє й афганський уряд, про що говорить речник президента Афганістану Вагід Омар:

«Це дуже підбадьорює, що у нашої країни є дуже світле майбутнє, якщо поклади афганських корисних копалин будуть ефективно освоєні. Ми надіємося, що ці ресурси зроблять Афганістан самодостатнім у майбутньому».

Американські експерти вважають, що завдяки покладам Афганістан зможе утримувати і забезпечувати власні збройні сили, модернізувати інфраструктуру країни і створити десятки тисяч нових робочих місць. Це може переконати багатьох бойовиків скласти зброю.

Втім дістати багатство з-під землі не легко. В Афганістані немає індустрії, необхідної для того, аби видобути поклади. Великою перешкодою є корупція в країні. І коли міжнародні компанії через кілька місяців почнуть подавати свої пропозиції для участі у тендерах, їм доведеться враховувати ризик у веденні діяльності в країні, де точиться війна.

Одначе, Сполучені Штати надіються, що розробка покладів корисних копалин в Афганістані допоможе стабілізувати цю країну і наблизить день, коли американські війська зможуть повернутися звідти додому.


XS
SM
MD
LG