Спеціальні потреби

Стабiлiзацiя цiн на енергоринку - 2005-04-22


Київ - 22 квiтня. Український уряд стабілізує ціни на пальне. Сьогодні прем`єр-мінстр Юлія Тимошенко домовлялась з представниками нафтових компаній про встановлення цін на бензин у межах, передбачених Міністерством економіки.

Юлія Тимошенко обіцяє, що з понеділка ціна на бензин в Україні не перевищуватиме 3-ох гривень за літр. Нагадаємо, що після значного зростання цін на нафтопродукти, яке відбулось на початку квітня, уряд звинуватив російські компанії ТНК-BP і "Лукойл" у змові. Нафтопромисловці у свою чергу звернулись до прем`єра з відкритим листом, у якому запропонували виробити спільний план виходу з кризової ситуації. Звертаючись до глави уряду, вони відкинули звинувачення про змову з метою підвищення цін на нафтовому ринку. Нафтопромисловці також припустили, що Тимошенко володіє неповною, або недостовірною інформацією про ситуацію у паливно-енергетичному комплексі країни.

Ще один відкритий лист нафтотрейдери адресували президенту України Віктору Ющенку. У ньому йшлось, що адміністративні методи регулювання цінової політики, застосовані урядом Тимошенко, можуть призвести до дефіциту нафтопродуктів і розбалансованості ринку. Російські нафтові компанії попросили президента дати доручення Кабміну виробити разом з ними план дій щодо подолання кризової ситуації й стабілізації роботи галузі.

Протягом двох останніх днів Тимошенко спілкувалась з представниками нафтових компаній, що працюють на українському ринку і досягла домовленостей про встановлення ними цін на пальне у межах, передбачених Міністерством економіки. На зустрічі з журналістами вона повідомила, що домовилась про те, що ТНК–BР та “Лукойл" приєднаються до меморандуму про стабілізацію цін на нафтопродукти. За її словами , уряд домовився, що "Лукойл" здійснить поставку для українського села в 30-40 тисяч тонн дизельного палива по 2 тисячі 400 гривень за тонну. Подібна домовленість була досягнута із ТНК-ВР. Прем`єр вважає, що ці переговори стануть прекрасним початком для розвитку російсько-українських відносин.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG