Спеціальні потреби

Торгiвля людьми: для України проблема i далi актуальна - 2005-02-02


Київ - 2 лютого. Обізнаність з проблемою торгівлі людьми росте, однак і торгiвці людьми вдосконалюють свої методи. Як констатує Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда», торгівля людьми залишається для України «гострою темою». Такi слова пролунали на прес-конференції «Ла Стради», присвяченій першій річниці ратифікації Україною Протоколу про припинення торгівлі людьми до Конвенції ООН проти транснаціональної організованої злочинності.

Якщо ви відлітаєте за кордон з міжнародного аеропорту Бориспіль, вам можуть вручити листівку з порадами, як уникнути ризиків новітнього рабства.А в зоні прильоту поміж депортованих осіб поширюють листівки про допомогу, яка надається жертвам.

Торгівля людьми, про яку в Україні ще 5-7 років тому мало хто чув, а інші вважали надуманою проблемою, сьогодні на слуху у кожного; з явищем ведеться системна боротьба. У Міжнародному центрі “Ла Страда – Україна” вважають, що інформаційна кампанія дала свої плоди, і обізнаність громадян наразі достатньо висока. От і зміст дзвінків на “гарячу лінію” “Ла Стради”, яких за весь час її існування отримано 24 тисячі, змінився – ніхто вже не питає, що таке віза, а консультуються – яку саме візу треба отримати, щоб мати право працювати за кордоном, яка віза годиться для одруження, а яка для навчання, і які пункти потрібно включити в договір.

Однак і торгiвці людьми вдосконалюють методи. Як каже віце-президент “Ла Стради” Ольга Калашник, вони розширюють сфери застосування свого надприбуткового бізнесу:

«Торгівля людьми не є тільки експлуатація жінок в секс-бізнесі. Це ширше поняття. Це [...] і експлуатація чоловіків на важких примусових роботах, не виплачують за це гроші, це і використання жінок в сурогатному материнстві, це і продаж людей на продаж органів, і багато-багато інших».

Способи вербовки також застосовують витонченіші, ніж раніше, зазначає Ольга Калашник:

«Тобто торгівці з більш великих міст зараз перемістилися до маленьких містечок та сіл, де мало інформації, де мало читають і громадські організації не можуть туди добратися. Також тенденція нова – якщо раніше вербувальник тільки знайомився з людиною, вербував її, розказував і передавав потім в руки іншому чоловіку, який оформлював документи, потім іншому, який перевозив через кордон, то зараз вербувальник займається цією процедурою, і вербуванням, і оформленням документів, і перевезенням через кордон».

До нових тенденцій, кажуть у Ла-Страді, слід віднести і те, що дедалі більше експлуатують і продають дітей, причому не тільки за кордоном, а й всередині України, використовуючи малолітніх у проституції, порнографії та для жебрання грошей. Новинкою став і так званий “опер” – пропозиція для молодих дівчат попрацювати нянькою малих дітей у родині за кордоном. На відміну від справжніх програм такого обміну, з`явилось багато фальшивих пропозицій, якими заманюють потенційну жертву. Що ж до країн, з яких найбільше повертається потерпілих від торгівлі людьми – то ними й далі залишаються Туреччина, Італія, Об`єднані Арабські Емірати, Македонія, Боснія, Лівія.

Роботу правоохоронних органів для подолання проблеми у Ла-Страді вважають загалом ефективною. І називають цифру – 873 кримінальні справи, порушені за фактами торгівлі людьми з 1998 по 2004 рік включно. Для порівняння – у 1998 році було порушено тільки 2 такі справи. А от щодо міри покарання – то вона, кажуть експерти, мала б бути суворішою, ніж належні за законом 3 роки ув`язнення. Інший дієвий спосіб зарадити проблемі торгівлі людьми, на думку фахівців, полягає у легалізації для українських громадян праці за кордоном.

Але остаточно проблема розв`яжеться, підкреслюють експерти, лише тоді, коли зникне її економічне підгрунтя – матеріальні нестатки, що змушують українців шукати заробітку за кордоном. Доти ж, кажуть у «Ла-Страді», усі 7 мільйонів українських заробітчан залишатимуться “групою ризику”.

Нагадуємо телефон “гарячої лінії” Міжнародного жіночого правозахисного центру “Ла-Страда”:

8-800-500-22-50 або 8-800-500-33-50

Усі дзвінки у межах України безкоштовні.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG