Спеціальні потреби

Американськi законодавцi про майбутнi стосунки з Україною - 2005-02-02


Вашингтон - 1 лютого. Українська «помаранчева революція» вiдкрила нові можливості для американсько-українських стосунків. Днями у Конгресі США говорили про найперші кроки у відносинах між обома країнами. Український конгресовий комітет Америки разом з Українським кокусом в Палаті представників організував спеціальний брифінг на цю тему.

Український кокус у Конгресі США - це група конгресменів-прихильників України, які займаються лобіюванням українських питань у законодавчому органі США. Одне з питань, якими кокус займається зараз, - це скасування поправки Джексона-Веніка по відношенню до України. Ця поправка була прийнята за часів холодної війни як покарання для Радянського Союзу за переслідування євреїв і стримує розвиток економічних стосунків між обома країнами.

Присутній на брифінгу конгресмен Курт Велдон, співголова Українського кокусу, заявив, що Сполучені Штати повинні зробити подарунок Україні і скасувати поправку Джексона-Веніка ще до першого візиту президента Ющенка до Вашингтона. Велдон назвав дію цієї поправки соромом для американсько-українських стосунків і сказав, що вона повинна була бути скасована десять років тому. Одночасно Велдон застеріг від штовхання України від Росії:

«Ми повинні бути реалістами. Незважаючи на нашу підтримку Ющенка, чим більше ми заганятимемо його у протилежний від Росії кут, тим складніше ми зробимо його роботу».

На брифінгу також виступав конгресмен Стів Росман, офіс якого ініцiював листа до президента США Джорджа Буша із закликом негайно запросити Вiктора Ющенка прибути з державним візитом до Вашингтона. Під листом поставили підписи кілька його колег і кількість сигнаторiв збільшується. Стiв Росман пообіцяв також рекомендувати запросити Віктора Ющенка виступити перед спільною сесією обох палат Конгресу США. Це - честь, яка надається лише особливим особам. Само так охарактеризував Ющенка конгресмен Росман. Він також віддав належне мужності пересічних українців:

«Вони були готові протистояти одній з наймогутніших військових сил світу - Росії. Я надзвичайно пишаюсь ними і вдячний їм. Тому що вони показали, що можливо буквально витіснити тиранію і корупцію та примусити сили зла відступити».

Інший член Українського кокусу в законодавому органi США - конгресмен Тiм Мерфi пообіцяв і надалі підтримувати Україну та висловив надію на посилення торговельних стосунків мiж обома країнами:

«З розвитком демократії в Україні, після позитивних результатів виборів, ми очікуємо, що вона стане більш сильним торговельним партнером Сполучених Штатів».

Під час брифінгу також звучали заклики до посилення програм обміну між США та Україною, особливо із східними областями України.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG