Спеціальні потреби

Ющенко у Страсбурзi декларує, що Україна повинна бути в ЄС - 2005-01-26


Київ–Вашингтон – 25 сiчня. Президент Віктор Ющенко висловив бажання України приєднатися до Європейського Союзу. Заява нового українського лідера прозвучала вчора під час його виступу перед Парламентською Асамблеєю Ради Європи у Страсбурзі. Віктор Ющенко пообіцяв європейцям запровадити в Україні європейські реформи, що є передумовою вступу до ЄС. Європейський Союз поки що не має в плані запропонувати Україні членство в ЄС, однак органiзацiя представила план, покликаний зблизити її з Україною. Між тим, також учора, верховний комісар ЄС Хав`єр Солана оприлюднив заяву, в якій також говориться про інтеграцію України до Європи.

Розшифровка розмови Зореслава Байдюка з нашою кореспонденткою Вiкторiєю Сюмар:

ЗБ: Віко, про що конкретно говориться в заяві Хав`єра Солани?

ВС: Власне, мова йде про пакет заходів, направлених на поглиблення відносин ЄС та України, який Хав`єр Солана має представити країнам-членам Євросоюзу і в Єврокомісії. Солана пропонує, аби Єврокомісія пришвидшила розгляд питання про створення зони вільної торгівлі з Україною. Також Солана пропонує допомогти Україні при вступі до Світової організації торгівлі. Також є пропозиція спростити візовий режим для українців, надати допомогу для проведення правової реформи та фінансової допомоги у чверть мільярда євро. Про асоційоване членство в ЄС у цій заяві не йшлося.

ЗБ: Чи є вже реакція на ці пропозиції в Україні?

ВС: Найперша реакція була від самого Віктора Ющенка. У Брюсселі Він кілька разів заявив, що мета України є вступ до ЄС. Однак він так само сказав, що розуміє зобов’язання української влади, які мають бути виконані. Його побажання щодо плану Хав`єра Солани – що такий план з Україною та ЄС, уже в 2007 році повинен закінчитися конкретними зобов’язаннями по асоційованому вступу України до Євросоюзу. Тобто, українські оглядачі кажуть, що для Києва сьогодні є дуже важливо почути, що Європа не проти членства України - навіть у далекій перспективі – і має виставити умови для набуття цього членства.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG