Спеціальні потреби

Iнавгурацiя Вiктора Ющенка у Верховнiй Радi - 2005-01-24


Київ – 23 сiчня. Від сьогодні в Україні новий президент – Вiктор Ющенко. Він вступив на посаду, склавши присягу у Верховній Раді. Свідками цієї події була безпрецедентна кількість іноземних гостей.

Офіційна частина інавгурації відбулася у сесійній залі Верховної Ради у присутності народних депутатів і великої кількості гостей. Такої уваги міжнародної спільноти до процедури інавгурації президента Україна ще не знала. До Києва прибули 64 делегації від інших країн та міжнародних організацій. Під час вступу на посаду попередника Ющенка їх було втричі менше. Обидва колишні глави держави Леонід Кучма та Леонід Кравчук сиділи в ложі почесних гостей. На інавгурацію також прибули спеціальні гості – колишні президенти Чехії і Польщі Вацлав Гавел та Лех Валенса. Віктор Янукович, не зважаючи на запрошення, не з`явився – кажуть він поїхав за кордон відпочивати.

Через великий наплив гостей до Верховної Ради не змогли потрапити багато журналістів. Церемонія почалася опівдні після того, як засідання парламенту відкрив спікер Володимир Литвин. Він надав слово голові Центрвиборчкому Ярославу Давидовичу. Той оголосив офіційні результати голосування, які засвідчили перемогу Віктора Ющенка.

Ющенка вiдтак закликали на трибуну, де він прийняв присягу президента. Клятву вiн за традицією виголосив, тримаючи руку на Конституції та старовинному виданні пересопницького Євангеліє.

«Я, Вiктор Ющенко, волею народу обраний президентом України, ступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вiрнiсть Українi».

Потім до слова запросили голову Конституційного суду Миколу Селівона. Саме він оголосив, що в Україні відбулася зміна влади.

«Новообраний президент Українi Ющенко Вiктор Андрiєвич склав присягу українському народовi, вiдповiдно до статтi 104-ої Конституцiї України, вiн ступив на пост президента України. З цього моменту припиняється здiйснення повноважень попереднiм президентом України Кучмою Леонiдом Даниловичем».

Після цього Віктор Ющенко отримав посвідчення президента України, та офіційні символи влади. Пройшовши на місце глави держави в парламенті, він виголосив коротку інавгураційну промову. В ній Віктор Ющенко подякував за підтримку громадянам України і закликав депутатів Верховної Ради до спільних дій.

«Сьогоднішня подія ще раз засiдчила - українська нація й українська держава відбулася. Громадяни України добилися чесних виборів, передача влади вiдбулася легітимно. Це велика національна перемога».

Згiдно iз законом, пiсля приходу до влади нового президента уряд йде у вiдставку. Про скадення повноважень Кабмiну заявив Микола Азаров. Ющенко уже ролi президента доручив мiнiстрам виконувати свої обов`язки до призначення нового уряду.

Пiсля цього президент Ющенко запросив учасників засідання Верховної Ради з нагоди його інавгурації на Майдан Незалежності для продовження святкувань.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG